IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поправката "Витоша ски" засега отпада от Закона за горите

Новите текстове влизат за обсъждане в парламентарната комисия по земеделие в четвъртък

14:26 | 03.07.12 г.
<p>
	Земеделският министър Мирослав Найденов се включи активно в днешната дискусия&nbsp;.&nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Земеделският министър Мирослав Найденов се включи активно в днешната дискусия .   Снимка: БТА

Александър Каракачанов от „Зелената партия” посочи, че промените в закона дават предпоставка за заобикаляне на основни нормативни документи, за неплащане  на данъци и такси и за допускане на неконтролируемо навлизане в защитени територии. Той даде пример и с дострояването на хотела "Копитото", както и понижаването на категорията на природен парк „Витоша” от национален в природен парк.

„Това беше само началото. Предложението ще съсипе Витоша, както беше съсипано Черноморието. В България разумът на управляващите и инвеститорите не е много голям”, посочи Каракачанов.

Петко Цветков от фондация „Биоразнообразие” обясни, че екоорганизациите подкрепят всички инвеститори, които желаят да спазват закона, които не изнудват държавата и гражданите и които не затварят достъпа до Витоша и не подлагат гражданите и парламента на унижения, за да прокарат интересите си.

Адвокатът Свилен Овчаров допълни, че с поправките в Закона за горите се пречи на развиването на природосъобразния туризъм, който носи доходи и постъпления от данъци през цялата година. „Ски туризмът също може да бъде природосъобразен, когато не е свързан с изсичане””, отбеляза Овчаров.

Овчаров допълни, че от становищата на различните организации, дадени по Закона за горите и публикувани на сайта на Народното събрание, е видно силно противопоставяне на алтернативния и масовия туризъм. „Алтернативният туризъм е по-устойчив и по време на кризата не отчете такива спадове, каквито се отбелязват при масовия туризъм. Масовият туризъм сам си реже клона, на който седи”, коментира Свилен Овчаров.

Филип Цанов коментира, че намеренията на инвеститорите са в близките години да бъдат изградени в цялата страна около 120 км писти и около 40 лифтови съоръжения, което би отнело 0,0005% от горските територии на страната. Конкретно за Витоша пък проектът за ски зоната на „Витоша ски” засягал 0,68% от територията на парка, каза Цанов.

„Изграждането на 120 км писти по никакъв повод няма да създаде екологичен проблем на страната или в Европа. Специално за Витоша проектът е за 0,68% от територията на парка. Остават 99% от парка за всякакви дейности и екологични експерименти”, посочи Цанов, като допълни, че българските гори са най-защитените в цяла Европа, защото са пазени от Натура, 23 закона и подзаконови актове и 4 европейски директиви.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов допълни, че дебатите по спорните текстове от Закона за горите ще продължат до постигането на консенсус. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още