IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поправката "Витоша ски" засега отпада от Закона за горите

Новите текстове влизат за обсъждане в парламентарната комисия по земеделие в четвъртък

14:26 | 03.07.12 г.
<p>
	Земеделският министър Мирослав Найденов се включи активно в днешната дискусия&nbsp;.&nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Земеделският министър Мирослав Найденов се включи активно в днешната дискусия .   Снимка: БТА

При дискусията присъстваше и инвеститорът в ски зоната над Банско Цеко Минев, който се свързва и с фирмата „Витоша ски”. Той не взе участие в дебатите, но пред журналисти заяви, че развитието на ски туризма е въпрос на политическа отговорност.

Като посочи, че инвеститорите в ски туризма искат прозрачни и прости процедури, Минев допълни, че дори върнатият от президента Закон за горите не е осигурявал достатъчно добре работеща процедура за развитието на ски туризма в страната. Минев допълни още, че в цялото българско законодателство има редица противоречия, които принуждават не само „Витоша ски”, но и всички инвеститори в ски съоръжения да изпаднат в Параграф 22. 

От една страна законодателството изисква да се променя предназначението на земите от горския фонд при учредяването на право на строеж, но ако това се направи, инвеститорът трябва да купи земята, каза Минев. От друга страна плановете за управление на природните паркове не позволяват промяната на предназначението на терените. "Това е причината, поради която „Витоша ски” например няма как да наеме ски пистите и да си плати дължимите концесионни такси, нито да си изчисти просеките на лифтовете, защото трябва да учреди сервитут върху земите", обясни Минев.

Бизнесменът посочи, че конкретно на Витоша няма как да бъдат подменени старите съоръжения, защото те не са съвместими със съвременните технологии и капацитет за превоз на пътници от лифтовете. Според Минев няма инвеститор, който да плати огромните такси за промяната на предназначението на горските терени, което се изисква, за да се пристъпи към изграждането на нови ски съоръжения.

Бизнесменът посочи още, че в много европейски страни включително и във Франция, се е разрешавало строителството на ски зони върху определени територии от националните паркове. Тези дейности са се извършили на базата на подробни устройствени планове, в които са определени всички ски съоръжения. Според Минев подобна схема може да бъде приложена и в България, като гарант за опазването на околната среда са всички задължителни екооценки, които ще бъдат извършвани.

По време на дискусията министърът на околната среда и водите Нона Караджова подчерта, че каквито и текстове в Закона за горите да бъдат приети, съществуват процедури по екологични оценки и съгласувания, които гарантират опазването на околната среда. Министърът припомни, че е върнала проекта на „Витоша ски” за ски зоната на Витоша и цялата процедура по консултациите на възложителя е започнала отначало.

Разпоредбите в Закона за горите няма как да решат проблемите на другите закони и да подменят разпоредбите на Закона за устройство на територията, посочи още екоминистърът.

Представителите на екоорганизациите обаче се обединиха около мнението, че оценките за въздействие върху околната среда само констатират нарушението на екологичните норми. Те припомниха, че са правени екооценки и в Пирин, и по Черноморието, но това не е предотвратило презастрояването по крайбрежието в региона на Банско и Добринище.

Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още