IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: България се справя малко по-добре от средното

Една от причините да се справяме успешно в една много враждебна среда, е че българските банки са добре капитализирани, заяви бащата на Валутния борд у нас

17:54 | 12.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стив Ханке: България се справя малко по-добре от средното

България се справя малко по-добре от средното в една много враждебна среда и една от причините е, че българските банки са добре капитализирани и е нямало толкова много "удари" по тези финансови институции, заяви професорът по приложна икономика в университета "Джон Хопкинс" в Балтимор и "баща" на Валутния борд в България Стив Ханке по време на международната икономическа конференция "България и светът в развитие". 

Процентът на банковите пари в икономиката на България е по-добър, отколкото в другите държави, допълни Ханке. Той говори на Тема "Световният хаос във финансите и дългосрочните ефекти върху България". Ханке отбеляза сериозния ефект върху икономиката на страната след въвеждането на валутния борд, който се споделя от значителна част от българите. 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви по време на форума, че България би могла да бъде двигател за развитие на Балканите, защото може да бъде определена като оазис на стабилност или оазис в хаоса.

Аз вярвам, че хаосът ни дава възможност да напишем нови правила спрямо новите реалности, заяви министърът. Тя отбеляза, че в страната валутният борд работи ефективно и това е една от предпоставките България да продължава да бъде стабилна и изрази увереност, че той трябва да продължи да функционира. 

Според министър Павлова е необходимо да спрем да се фокусираме върху думата криза и да се оправдаваме за всичко с нея, и да започнем да говорим за възможностите и шанса, който тя ни дава да вървим напред. Професор Ханке изрази съгласието си с мнението на министъра. 

Министърът по управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев акцентира върху необходимостта от ускорени реформи, особено в сферите, които се финансират с европейски средства. Като проблем той посочи необходимостта от това да има трайни възможности за заетост в страната. Субсидирана заетост с публично финансиране не е дълготрайна опция, заяви министърът. 

По следващия програмен период Дончев каза, че България вероятно няма да ползва по-малко финансиране от сегашното, а вероятно ще ползва и повече средства. Само че аз искам със същото количество патрони да постигнем по-добър ефект, искам да стреляме като опитни бойци и всеки изстрел да означава поразена цел, заяви министърът.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още