IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планират разделянето на дейността на „Напоителни системи“

В дружеството остават мерките за напояването на земеделски площи, а ново държавно дружество ще отговаря за съоръженията

10:36 | 02.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Планират разделянето на дейността на „Напоителни системи“

Разделяне на дейността на „Напоителни системи“ - отводняване и напояване на земеделските площи, гласи едно от предложенията за развитието на хидромелиорациите у нас. Стратегията обаче все още е в процес на разработване, съобщава БНР.

Димитър Младенов, експерт в Дирекция „Хидромелиорации“ в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) коментира, че ще бъде създадено ново държавно дружество, което да стопанисва съоръженията за предпазване от вредното въздействие на водите.

„Напоителни системи“ ще запазят дейността си по осигуряването на вода за напояване на земеделските площи. Приходите ще бъдат формирани от потребената вода, допълни още Младенов.

Климатичните промени и сушата карат много земеделски производители да се обръщат към модерните начини за поливане. Радослав Христов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите прогнозира, че при възстановяване на поливните системи, брутния вътрешен продукт от земеделие ще се повиши значително. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още