IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинската „Аеросвит“ потърси защита от кредиторите

Авиокомпанията изпълнява редовни полети от София до Киев, като пасажерите няма да бъдат засегнати от започналия процес на оздравяване

17:03 | 04.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украинската „Аеросвит“ потърси защита от кредиторите

На 29 декември украинската компания „Аеросвит“ е подала документи за процедура по обявяване на банкрут, съобщи за Investor.bg представителят на компанията в България Славчо Цветков. По негови думи процедурата е чисто юридическа и цели предпазването на компанията от недобросъвестни кредитори.

От ноември 2012 година компанията е започнала план за преструктуриране и оздравяване. Според информация на руската информационна агенция "Новости" задълженията на авикомпанията са в размер на 533 млн. долара. 

„Оперативната дейност се запазва и „Аеросвит“ изпълнява коректно своите задължения към клиентите и партньорите си“, заяви той. Авиокомпанията изпълнява редовни полети от Киев до София всеки ден. По разписание самолетът днес трябваше да кацне в 16:10 часа. В сайта на летище София обаче се вижда голямо закъснение на този полет.

От украинската компания коментираха, че причината за закъснението не са съобщенията за банкрут. „Самолетът рулира и всеки момент ще излети към София“, допълниха оттам. След това ще бъде изпълнен и обратният полет от София до украинската столица.

„И други дни е имало големи закъснения, които обикновено са породени от липсата на самолетен парк. „Аеросвит“ е част от т.нар. Украински алианс, заедно с още две авиокомпании, и ползваме общо 70 самолета. Дейността ни обаче се разраства и понякога не достигат самолетите“, обясни още Цветков.

Според него авиокомпанията е предприела действия за защита от кредиторите, след като няколко руски летища, сред които и „Шереметиево“, отказали да обслужват полетите на „Аеросвит“ заради кредитна задлъжнялост. Това е станало на 10 декември 2012 година и в продължение на шест дни летищата са отказали да обслужват авиокомпанията.

„След преговорите страните се разбраха и в момента полетите се обслужват нормално“, допълниха още от украинската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още