IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище София може само да се справи с исковете от строителя на Терминал 2

Предстои българският съд да се произнесе по делото за 38 млн. лв., което кувейтската компания спечели в Парижкия арбитражен съд

18:37 | 04.01.13 г. 1
Летище София може само да се справи с исковете от строителя на Терминал 2

Парижкият арбитражен съд може и да е отсъдил, че кувейтската фирма строител на пистите на Терминал 2 – “Mohammed Abdulmohsim Al-Harafi and Sons” е спечелила делото срещу Летище София, но това решение тепърва трябва да бъде признато от българския съд.

Към настоящия момент все още не е приключила така наречената процедура по екзекватура, а до нейното пълно финализиране има още няколко етапа. Това заяви пред Investor.bg изпълнителният директор на Летище София Веселин Пейков.

Investor.bg се свърза с Пейков, за да потърси коментар от него във връзка с възможността най-голямата аерогара у нас да трябва да изплати 38 млн. лв. обезщетение на кувейтската фирма, която подаде жалба срещу Летище София в арбитражния съд в Париж през януари на 2012 г.

Пейков бе категоричен, че на този етап летището няма да се наложи да изплаща пари на Mohammed Abdulmohsim Al-Harafi and Sons. „Ще изчакаме решението на българския съд. Струва ми се, че има известни пропуски в решението на парижкия арбитражен съд, които ще трябва да бъдат преразгледани“, обясни той.

Изпълнителният директор на Летище София бе категоричен, че в случай, че и българският съд отсъди в полза на кувейтската фирма, аерогарата ще успее сама да изплати обезщетението на стойност 38 млн. лв., без да търси помощ от държавата.

"Ние ще се справим сами с изплащането на въпросната сума, без да търсим помощ. Все пак е още твърде рано да се каже дали наистина ще се наложи да даваме тези пари", поясни още Пейков.

Припомняме ви, че Mohammed Abdulmohsim Al-Harafi and Sons построи пистата на новия терминал на софийското летище, финансирана със заем от Кувейтския фонд за развитие.

После обаче компанията заведе иск срещу Летище София за забавяне на разрешителните за строеж, оскъпяване на работата и неизплатени суми.

Тогава транспортното министерство заяви, че кувейтското дружество не е представило фактури за допълнителните си разходи и затова те не са им покрити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още