IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините ще събират организирано стара електроника поне два пъти в годината

Потребителите на битова електроника ще могат да я връщат и в магазините за техника

11:13 | 08.01.13 г.
Общините ще събират организирано стара електроника поне два пъти в годината

Събирането и рециклирането на електронните отпадъци е предвидено да се извършва по план, който се утвърждава от министъра на околната среда.

Производителите и вносителите на електрическо и електронно оборудване ще бъдат вписани в специален регистър и ежегодно ще се отчитат за изпълнението на програмите за събиране и рециклиране на стара електроника и заложените в нормативната уредба цели.

В отделна наредба производителите и вносителите на акумулатори и батерии се задължават да събират разделно и да рециклират вече негодните за употреба. Годишно те ще трябва да събират не по-малко от 45% от пуснатите на българския пазар портативни батерии и акумулатори и 100% от пуснатите на пазара автомобилни акумулатори.

Събирането и рециклирането на стари батерии и акумулатори отново може да се осъществява индивидуално или чрез колективна схема по предварително изготвен план. Предвижда се на всеки 5 хил. жители на дадена община да бъде изграден най-малко един пункт за събиране на стари батерии и акумулатори.

Производителите и вносителите могат да организират и депозитни схеми, според които потребителите да върнат вече негодните акумулатори и батерии. Потребителите могат да върнат в търговските обекти стари батерии и акумулатори без да купуват нови, предвижда наредбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още