IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задължените лица ще могат да избират поредността на погасяване на дългове

Министерският съвет одобри промени в наредбата за реда за внасяне на задължителните осигурителни вноски

17:58 | 09.01.13 г.
Задължените лица ще могат да избират поредността на погасяване на дългове

Правителството одобри промени в наредбата за реда за внасяне и разпределение на задължителните осигурителни вноски и вноските за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите”, съобщиха от правителствената пресслужба.

Първата група изменения са свързани с въведената в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс промяна в реда на погасяване на публичните задължения, когато длъжникът не е в състояние да ги изплати в пълен обем. С новите текстове се създава възможност задълженото лице по свое желание да посочи кои от задълженията си за допълнително пенсионно осигуряване ще погаси преди започване на принудително изпълнение.

Също така е предвидена възможност задължените лица да могат да заявят желание за погасяване на вноски за периоди преди 2005 г. с цел запазване на осигурителните им права.

Втората група промени в Наредбата предвиждат отпадането на кодовете за вид плащане, индивидуализиращи вида на задължителната осигурителна вноска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още