IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караниколов: Може да прекратим приватизацията на ВМЗ-Сопот

Ако ценово предложение не бъде внесено и днес, АПСК ще спре приватизацията на оръжейния завод, обясни изпълнителният директор на агенцията

10:13 | 14.01.13 г.
Караниколов: Може да прекратим приватизацията на ВМЗ-Сопот

Имаме уверения, че днес до 15.00 часа ще получим обвързваща оферта за ВМЗ-Сопот. Ако такава не бъде получена приватизацията на завода ще бъде прекратена.

Това заяви изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов пред "Нова телевизия", който коментира изхода от приватизационната процедура на оръжейното предприятие в Сопот, ако единственият кандидат се откаже да представи обвързваща оферта до изтичането на крайния срок, който е днес. 

Ръководителят на АПСК все пак уточни, че е обнадежден, че ценово предложение от страна на участника в процедурата "Емко" ЕООД ще бъде внесено днес.

Караниколов допълни, че според него няма никаква възможност да се наруши гласуваната от Народното събрание стратегия за приватизация и да се извърши продажба без условието за запазване на работните места и размера на фонд работна заплата в следващите три години.

Караниколов обясни вариантите, ако оферта не бъде продадена.

“Ако не се стигне до продажба на ВМЗ, вариантите са няколко - обявяване на предприятието в несъстоятелност, изработване на нова стратегия и гласуването й в парламента, или продажба без условия”, уточни шефът на приватизационното ведомство.

Караниколов коментира, че е имало очаквания за по-голям интерес при обявяване на приватизацията на ВМЗ. "За съжаление такъв нямаше", допълни той.

Припомняме, че крайният срок за подаване на обвързваща оферта всъщност бе в петък миналата седмица (11 януари). Към края на деня ръководството на АПСК взе решение да удължи срока с няколко дни до днес, за да може единственият кандидат в процедурата "Емко" ЕООД да обмисли още офертата си.

Същевременно днес работниците от оръжейния завод продължават стачните си действия. Служителите на ВМЗ са в стачни действия в продължение на няколко седмици, но протестите им все още са без резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още