IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единственият кандидат за ВМЗ-Сопот иска съкращаване на 70% от персонала

Офертата на фирма „Емко“ се очаква да бъде подадена в агенцията по приватизация до края на деня

14:51 | 11.01.13 г. 9
Единственият кандидат за ВМЗ-Сопот иска съкращаване на 70% от персонала

Собственикът на фирма „Емко“ ЕООД Емилиян Гебрев, чиято фирма е единственият кандидат за приватизацията на ВМЗ-Сопот, е поискал от представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в дружеството да дадат съгласие за шоково съкращаване на персонал, съобщиха от конфедерацията.

Искането е за намаляване на работниците и служителите с около 2/3, като във „ВМЗ“ ЕАД да останат на работа 1 200 оръжейници от общо 3 200 работещи към момента. Предложено е на представителите на синдикатите да отпадне от Колективния трудов договор разписаната процедура за съкращаване на персонал.

Позицията на представителите на КНСБ е, че не може да бъде дадено такова съгласие. В съобщението до медиите се посочва, че кандидат-купувачът е запознат със стратегията, приета от Народното събрание през 2011 г. и процедурата за продажбата на ВМЗ-Сопот, в които са разписани социални клаузи, които не подлежат на предоговаряне.

По думите на икономическия министър Делян Добрев стратегията за приватизация на „Вазовски машиностроителни заводи“ ще се прилага и е в действие, с което ще се гарантира изпълнението на заложените в нея социални ангажименти.

И днес 11 януари, продължават ефективните стачни действия на оръжейниците от ВМЗ-Сопот. Те настояват за изплащане на дължимите работни заплати и аванси, които са в размер на общо 2 милиона лева. Работниците настояват и за гаранции от страна на държавата, че предприятието ще получава нови поръчки и ще продължи да функционира, както досега.

По информация на Investor.bg днес до 15.00 часа фирма „Емко“ ЕООД трябва да подаде документите си в агенцията за приватизация.

Константин Тренчев, президент на КТ „Подкрепа“

Собственикът на „Емко“ ЕООД на дълго и на широко представи своите виждания за това как да се оптимизира работата на работния състав на ВМЗ. Сред неговите искания бяха именно сериозни съкращения сред персонала на завода, много повече от половината.

До някаква степен исканията на Емилиян Гебрев, собственикът на оръжейната фирма „Емко“, са оправдани. Гебрев има много идеи затова как да раздвижи завода, но поръчките, които смята да изпълни през него явно не изискват чак такъв голям брой персонал.

За съжаление за тези, които ще бъдат освободени от работа, ще бъде съкращение за цял живот. В това предприятие работят по три поколения хора, които цял живот са се препитавали само с подобна дейност и имат опит, стаж и знания само в тази сфера. Никой не може да каже какво ще се случи с тях, ако бъдат съкратени, защото Сопот е индустриален район, в който трудно се намира работа.

Иванка Иванова, представител на КНСБ във ВМЗ-Сопот

Ако Емилиян Гебрев приватизира дружеството, в неговите искания фигурира масово съкращаване на голяма част от работещите, което ние, синдикатите отхвърлихме. Ние не можем да се съгласим с исканията на Гебрев по тази тема.

Ще отстояваме исканията си да няма съкращения в завода след финализирането на приватизационната процедура, ако тя се осъществи успешно. Все още не е ясно дали Гебрев ще иска да купи ВМЗ-Сопот без промяна в предварителните условия, които държавата и агенцията за приватизацията са поставили и приели в Народното събрание - а именно да няма съкращения през първите 3 години от сключването на сделката за продажба на предприятието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
biserz
преди 11 години
А тоя т.нар. министър на икономиката какво прави? Какви мерки предприе, за да стимулира икономиката...Никакви...Това министерство е лишено от смисъл... а министъра е пълен ***, защото икономика (извън тея, които печелят от държавни поръчки и дюни) няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
abababab
преди 11 години
уважаеми господа, преди да коментирате научете малко повече за вмз и емко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 0
nns
преди 11 години
Абе вие на тренчев и на кнсбъто ли акъл сте седнали да давате - те хората колкот предприятия са загробили вие не сте виждали.:) Само така упорито до последната тухла и после *** продава на скап :)) честно няма такива *** като тия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 11 години
Незнам но бях гледал някакви снимки от ВМЗ - допотопна техника с около 30 г. на около 30 г. . Не знам какво точно купува - но най вероятно са ценни контактите и сертификатите . А може и недвижимостите - по принцип тези предприятия са изградени на огромна територия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
Батя
преди 11 години
Като не са съгласни синдикатите да се осигури работа на 1200 човека, ще стане като ОЦК - работа за 0 човека!Естествено че частния собственик ще иска да направи стегната, ефективна структура, а не хранилка за соц. слаби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
По добре да му позволят тези съкращение, защото иначе фалит и 100% ще останат без работа.Аз не знам какво се мотат и с БДЖ и там е подобен батак -даже по зле - по 100млн. субсидия се налива всяка година безсмислено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
data
преди 11 години
Е , а от къде мислиш ще идва членския внос ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
mrvip
преди 11 години
Синдикатите, както винаги, предпочитат завода да фалира и всички работници да останат на улицата, отколкото да останат на работа толкова, колкото са реално необходими. Тоя филм сме го гледали и в Кремиковци, върнаха сериозен кандидат, щото щял да прави съкращения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още