IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата комисия извади ВМЗ-Сопот от забранителния списък за приватизация

Така много скоро ще може да бъде стартирана нова процедура за приватизацията на оръжейния завод

17:24 | 16.01.13 г.
Икономическата комисия извади ВМЗ-Сопот от забранителния списък за приватизация

На днешното си заседание икономическата комисия извади ВМЗ-Сопот от списъка със забранените за приватизация дружества, съобщи БНТ.

Решението на комисията бе прието с 13 гласа в подкрепа на изваждането на завода, 4 гласа  "въздържал се" и нито един "против". 

По този начин държавата ще може да се опита да намери инвеститор за оръжейния завод при облекчени условия.

Изпълнителният директор на Агемцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов обясни, че досегашната стратегия за приватизация е много добра, но ако се работи по тези критерии, отново ще бъде допуснат само един кандидат, а ако парламентът се заеме с нова стратегия, това ще отнеме месеци. Това би бил сериозен проблем за всички работници, които към момента все още не са получили заплатите си за няколко месеца насам.

Припомняме, че на 21 януари, понеделник следващата седмица, ще се проведе първото дело за несъстоятелност на ВМЗ-Сопот. По неофициална информация то е за малко над 2 млн. лева.

В тази връзка Караниколов подчерта, че ако е стартирана приватизация, може да се поиска отсрочка от 4 месеца за процедура по несъстоятелност.

По-рано днес работниците в предприятието, които продължават стачката си, изразиха предложението си предприятието да се свърже с "Кинтекс" АД.

"Обвързвайки се с „Кинтекс” ще се осигури просперитетът на ВМЗ", коментира кметът на Сопот Веселин Личев, който заяви, че всекидневно в кабинета му се обмислят нови и нови варианти за спасението на предприятието.

Преди ден от КНСБ предложиха ВМЗ да се влее в ТЕРЕМ, но икономическият министър Добрев отрече тази възможност.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още