fallback

Правителството ще обсъди нови програми за заетост

Става въпрос за общо над 100 млн. лв., с които ще се субсидират частни фирми, наемащи безработни, заяви министър Дянков

22:56 | 22.01.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

До десет дни правителството ще обсъди началото на програми за създаване на работни места, съобщи в Брюксел министърът на финансите Симеон Дянков. Това ще стане чрез осигуряване на пари от Европа и от държавата, с които ще се субсидират частни фирми, наемащи безработни. Става въпрос за общо над 100 милиона лева.

Сега в България има 365 хиляди безработни, 204 хиляди са били без работа още преди началото на кризата. Част от тях ще могат да започнат, първоначално временно, работа в частни фирми, които ще получават пари за това.

Ще има програма и за безработни млади майки и за младежи до 29 години. Към досега осигурените за това 73 милиона лева могат да бъдат добавени още до 60 милиона. 

"Пример - ако фирма наеме млади хора, работници, които са завършили наскоро обучението си, държавата за определен период от време и вече с по-голям държавен бюджет финансира социалните им осигуровки напълно, финансира част от заплатата им", обясни финансовият министър.

Симеон Дянков участва в работата на съвета на министрите на финансите от Европейския съюз. На него те разрешиха на 11 страни от Еврозоната да въведат данък върху финансовите транзакции. България подкрепя данъка, чиято цел е да ограничи спекулативната търговия с финансови инструменти.

(БНТ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:44 | 12.09.22 г.
fallback