IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството ще обсъди нови програми за заетост

Става въпрос за общо над 100 млн. лв., с които ще се субсидират частни фирми, наемащи безработни, заяви министър Дянков

22:56 | 22.01.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Правителството ще обсъди нови програми за заетост

До десет дни правителството ще обсъди началото на програми за създаване на работни места, съобщи в Брюксел министърът на финансите Симеон Дянков. Това ще стане чрез осигуряване на пари от Европа и от държавата, с които ще се субсидират частни фирми, наемащи безработни. Става въпрос за общо над 100 милиона лева.

Сега в България има 365 хиляди безработни, 204 хиляди са били без работа още преди началото на кризата. Част от тях ще могат да започнат, първоначално временно, работа в частни фирми, които ще получават пари за това.

Ще има програма и за безработни млади майки и за младежи до 29 години. Към досега осигурените за това 73 милиона лева могат да бъдат добавени още до 60 милиона. 

"Пример - ако фирма наеме млади хора, работници, които са завършили наскоро обучението си, държавата за определен период от време и вече с по-голям държавен бюджет финансира социалните им осигуровки напълно, финансира част от заплатата им", обясни финансовият министър.

Симеон Дянков участва в работата на съвета на министрите на финансите от Европейския съюз. На него те разрешиха на 11 страни от Еврозоната да въведат данък върху финансовите транзакции. България подкрепя данъка, чиято цел е да ограничи спекулативната търговия с финансови инструменти.

(БНТ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Ти си на път да ме убедиш, че европейците поддържат заплатите у нас ниски изкуствено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
При тези мижави заплати у нас другарю, евросъюзниците предпочитат да фърлят малко парички, че да могат равноправните европейци в България да си бачкат тука и да не мигрират в по-високоплатените и от към осигуровки за безработица западни държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Тези субсидии унищожават и последните останки от пазарна икономика. За да мога да ги използвам, аз ще назнача един нов работник, но след това ще уволня трима от старите. Назначавайки и уволнявайки работници някои фирми могат да си карат само на субсидии цял живот, симулирайки някаква дейност. Хората се превръщат все повече в безплатни роби. Познавам няколко човека, които работят като пазачи без заплата - само срещу осигуровките, защото не им стига стаж за пенсия. Тези програми дават възможност на работодателите им да си спестят напълно всички разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
Безработицата през 2008г., точно преди да ни застигне западната криза, е около 6%. Сега гони 13%. Аз лично не виждам полза от тези програми за заетост. Колкото повече такива програми създават, толкова повече се увеличава безработицата. Нещо не е както трябва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
И се е намерил един, дето ти е сложил - .Абе другарки и другари, вместо да слагате минуси по-добре напишете колко полезно и ефективно ще бъдат похарчени тези пари. Обяснете ни на нас, несведующите колко важна и необходима е функцията на всичси тези "програми за заетост", че ние нещо не ги разбираме тези неща. Държавата няма 3 милиона лева да плати заплатите на служителите си в Сопот, ама ще намери 100 милиона да субсидира частни фирми. На мен това със субсидирането ми звучи изключително по Европейски. Обяснете ми логиката на този процес, защото аз продължавам да мисля, че парите от Евросъюза се използват изключително само за задвижване на корупционни практики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
space-man
преди 11 години
Айде, хипермаркетите и чистотата намазаха с безплатни служители. Да живее конкуренцията, свободния пазар, КАПИТАЛИЗЪМА и Дянкофф !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още