IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Структурните проблеми в икономиката - източник на високата младежка безработица

Тежките регулационни режими на пазара на труда и липсата на проекти и инвестиции, които да поемат безработните като цяло, също предполагат ръст на безработицата

10:37 | 08.12.12 г. 6
Структурните проблеми в икономиката - източник на високата младежка безработица

Високата младежка безработица в България не се дължи само на кризата, а произтича и от структурните проблеми на българската икономика.

Това коментира в предаването Събота 150 на БНР зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков.

Той подчерта, че над 45% от младите хора на възраст до 25 години нито учат, нито работят. Освен това около 60% от работните места в страната са концентрирани в сектори с ниска добавена стойност и ниска квалификация.

Бранков посочи, че освен структурните проблеми на икономиката, тежките регулационни режими на пазара на труда и липсата на проекти и инвестиции, които да поемат безработните като цяло, също предполагат ръст на безработицата и то не само сред младежите.

Заради неефективното трудово законодателство има проблеми при наемането на хора на срочни договори и договори на непълен работен ден, както и ангажирането на хора в специфични ниши на пазара на труда.

Изключително тежък е и проблемът с младите хора без никакво образование и квалификация и слаба грамотност. За тях е трудно да бъдат включени в каквито и да било стажантски програми, невъзможно е и да се възползват от програми за мобилност на работната сила в държавите от Европейския съюз, коментира Димитър Бранков.

Той допълни, че страни във валутен борд или държави, които прилагат фиксиран валутен курс, изпитват по-тежки проблеми със заетостта и доходите. Това е валидно не само в България, но и в Латвия, Литва и други страни с подобна валутна политика, посочи той.

Бранков подчерта, че БСК ще продължи да се бори за установяването на по-тясна връзка между бизнеса и образованието, както и за някои нормативни промени, които да облекчат регулациите на пазара на труда.

Той призова бизнесът да се възползва от програмите за субсидирана заетост, особено мерките за наемане на млади хора на работа. Бранков посочи, че в БСК в момента работят над 10 стажанти, като трима от тях вероятно ще останат на работа в камарата, а на други вече е намерена работа в други фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Еее ти пък ....цели 150 лева !!! :D...ще фалира средния и дребен бизнес бре. Аз предлагам 10лв и то ако имат печалба работодателите! Иначе за законите си прав! Те май са само за да пълнят гушите на разни магистрати и тормозят бизнеса с излишно мислене. Може и без тях. Така мисля безработни няма да има. Стахановци колкото щеш. Ще бачкат и ще пеят от радост .....поне докато не умрат от глад. хе хе хе ...Но карай други ще ги заместят! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Безработицата може да се елиминира , чрез намаляване на работното време . На едно място ще работят по 2 човека и ще получават по половин заплата.Това ще е справедливо , защото ще са ангажирани на половина.Ако минималната заплата е 300 то тогава ще получават по 150 , което е една цяла пенсия. Ще се отворят милиони работни места и хората ще могат да работят на 2 работи без да се натоварват допълнително. И само където няма проявен интерес ще работят на цяла длъжност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Явно на БГ и пречи ЕС , ЕЗ , ВБорд и всички закони , които трябва да се спазват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
deBill
преди 11 години
милиционерското и комунистическо мислене на герб да не се разчита на малкия и средния бизнес за заетоста , спиране на развитието на туризма и последния пирон на заетостта обявяването на пушачите за най големите престъпници в държавата са главния проблем а не фиксирания курс и другите обявени причини за решаването на които трябват десетилетия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още