IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Нужни са законови промени за прилагане на почасовото заплащане

Минималната заплата не може да надвишава 40 на сто от средната работна заплата, и то при необходимост, смятат от Българска стопанска камара

17:47 | 18.01.13 г.
БСК: Нужни са законови промени за прилагане на почасовото заплащане

Отчитайки, че в средносрочен план проблем номер едно за българската икономика остава намаляващата заетост и високото ниво на реалната безработица* (над 18% общо за икономиката и над 40% при младежите до 25 г.), Българската стопанска камара дава свои препоръки за формиране на трудовите възнаграждения в условия на продължаваща икономическа криза.

Според работодателската организаиця промени при минималната работна заплата (МРЗ) следва да бъдат предприемани само при рязък скок на производителността или цените. Недопустимо е увеличаване на данъчните и осигурителни задължения, поради обвързване на МРЗ с актуализация на пенсионни плащания, социални помощи и други плащания, смятат от БСК.

При необходимост от актуализация, размерът на минималното възнаграждение следва да бъде с горна граница 40 на сто от средната работна заплата за предходната година в съответствие с преобладаващата практика в ЕС.

По отношение на договарянето на индивидуално възнаграждение за труд и минимални прагове на ниво предприятие или бранш от камарата смятат, че следва да бъде обвързано с количеството и качеството на вложения труд и постигнати средни нива на производителност.

Договорените минимални прагове на заплащане на браншово ниво следва да са съобразени и с възможностите на предприятия и регионите с влошено икономическо състояние с оглед недопускане на фалити и загуба на работни места.

От стопанската камара смятат, че са необходими промени в Кодекса на труда за разширяване на прилагането на минимални почасови ставки за постигане на гъвкава заетост, така че да се посрещнат потребностите на различни сегменти на пазара на труда - младежи, работещи в следпенсионна възраст, майки и неравностойни групи на пазара на труда.

Необходима е и реформа на системата на социални плащания и социално подпомагане. Всички социални плащания и помощи, които се получават на един член от домакинство, не следва да надхвърлят линията на бедност при контролиран имуществен и подоходен тест, смятат от БСК.

* Регистрирани безработни и обезкуражени към икономически активното население

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още