IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планират догодина да се осигури работа на над 22 хил. безработни

В Националния план за действие по заетостта през 2013 г. е заложена безработица до 12,4%

14:50 | 19.12.12 г. 2
Планират догодина да се осигури работа на над 22 хил. безработни

Предвижда се през следващата година със 73 млн. лева от държавния бюджет да бъде осигурена заетост на 22 177 безработни. Това е заложено в Националния план за действие по заетостта през 2013 г., който беше одобрен на днешното заседание на Министерския съвет.

Във връзка с увеличаването на минималната работа заплата на 310 лв. от 1 януари 2013 г. се променя и размерът на субсидираното трудово възнаграждение на включените в програми и мерки безработни лица, уточняват от пресслужбата на кабинета.

Предвидено е също така заплатите на ромските медиатори, назначени на работа по Националната програма "Активиране на неактивните лица", да бъдат увеличени до 340 лева за тези със средно образование и 450 лева – за психолозите и мениджърите.

Променя се и размерът на средствата, заплащани при подготовка на обучители - до 200 лв. при не по-малко от 40 учебни часа, като старият размер е 500 лв. и не е обвързан с броя на учебните часове, припомнят от пресцентъра на кабинета.

Увеличава се обаче размерът на средствата за насърчаване на териториалната мобилност. Предвижда се за транспортни разходи на работници и служители да се дават допълнително до 20 на сто от трудовото възнаграждение, но не повече от 62 лв. месечно. За посещение на населеното място по постоянно местоживеене един път в месеца се предвижда да се осигуряват до 60 лв. на човек.

От държавния бюджет за проекта "Красива България" за 2013 г. са осигурени 3 млн. лева. Средствата ще се изразходват по ред, определен от Управителния съвет на проекта, който осигурява заетост на 450 безработни, регистрирани в бюрата по труда.

По процедурата за разработване на Национален план за действие по заетостта след оценка са одобрени за финансиране 196 регионални програми за заетост на 2 278 безработни лица.

През 2013 г. и се очаква коефициентът на заетост за групата 15-24 г. да бъде 22 на сто, сред по-възрастните лица (55-64 г.) - 46 на сто, и коефициент на безработица - не по-висок от 12,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
deBill
преди 11 години
ще ги отворят като затворят барчетата и пунковете за вторични суровини ама добре че ще бъдат само до средата на годината че какво ли милиционерско икономическо чудо ще измислят още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Смешниците от ГЕРБ не спират с потемкинщината - бутафорнитге села на княз Потемкин в Русия.;;;;;;;;След като откраднаха от същите тезибезработни тази година 100 млн лв само с една уж "печатна глешка" в "Държавен вестник", колко ли ще окрадат догодина - годината на изборите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още