IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта у нас намалява с 1,5% на годишна база през третото тримесечие

Сезонната заетост обаче успява да неутрализира загубата на работни места в българската икономика

15:28 | 14.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Заетостта у нас намалява с 1,5% на годишна база през третото тримесечие

През третото тримесечие и в еврозоната, и в целия ЕС продължава загубата на работни места, показват предварителните данни на Евростат. Според тях заетостта в България през третото тримесечие намалява с 1,5% спрямо същия период на миналата година.

По този показател страната ни се нарежда сред страните с рязък спад. Няма промяна на заетостта през третото спрямо второто тримесечие или с други думи сезонната заетост успява да неутрализира загубата на работни места в икономиката.

Най-тежка е ситуацията в Гърция, където заетостта намалява с 8,9% на годишна база. Сериозен спад, в рамките на 4,1%, има и в Испания и Португалия.

Като цяло заетостта в ЕС намалява с 0,5 на сто. Към края на септември общо работещите в ЕС са 222,6 млн. души.
На тримесечна база цифрите не са така отчайващи – работните места в ЕС намаляват с 0,2%.

Измененията са минимални, и в посока нагоре, и в посока надолу, в повечето държави от общността. Изключението е Полша, където на тримесечна база намалението на заетостта е в рамките на 2,4%, а на годишна база – с 3,5%.

Статистиката показа и стабилизирането на Латвия. През периода юли – септември заетостта в прибалтийската република се увеличава с 1,6% на тримесечна и с 3,4% на годишна база. Позитивни са и данните за британския пазар на труда, където на тримесечна база увеличението на работещите е в рамките на 0,3%, но на годишна база увеличението е от 1,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още