IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът се влошава през януари

Регистриран е спад от 3,2 пункта спрямо равнището от декември заради по-неблагоприятната конюнктура в промишлеността и търговията на дребно, според НСИ

11:35 | 28.01.13 г. 1
Бизнес климатът се влошава през януари

Бизнес климатът през януари се влошава, след като през декември беше отчетено леко подобрение. През първия месец на годината общият показател на бизнес климата регистрира спад от 3,2 пункта спрямо равнището от декември главно заради по-неблагоприятната конюнктура в промишлеността и търговията на дребно, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Графика: НСИ

С 1,9 пункта се понижава бизнес климатът в промишлеността през януари заради по-умерените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията.

Резултатите от редовната анкета на статистическия институт сочат, че има намаление на производствената активност и на осигуреността на производството с поръчки. Средното натоварване на мощностите през януари достига 71,4% и с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности.

В очакванията си за следващите три до шест месеца мениджърите все пак запазват известен оптимизъм за развитието на бизнеса въпреки затрудненията им.

В сектора на строителството бизнес климатът запазва равнището си от декември. Според оценките на мениджърите настоящата строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, но прогнозите им за следващите три месеца са по-благоприятни. Осигуреността на производството с поръчки през януари се запазва, подобряват се и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде основната пречка за развитие на бизнеса в отрасъла, следвана от финансовите проблеми и конкуренцията в бранша.

Бизнес климатът в търговията на дребно регистрира спад от над 12 пункта през януари заради влошените очаквания на мениджърите. По-резервирани са и очакванията за продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца заради несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене.

В сектора на услугите бизнес климатът остава почти на нивото от декември. Въпреки че мениджърите влошават оценката си за настоящата ситуация, те остават оптимисти в прогнозите си, като очакванията им за търсенето на услуги през следващите три месеца се подобряват.

* Показателят „бизнес климат” е средна геометрична на балансите на оценките за настоящата и за очакваната бизнес ситуация в предприятията през следващите шест месеца. Общият показател на бизнес климата е претеглена средна аритметична на четирите отраслови показателя за промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Няма се пуашите, АЕЦ Белене ще обърне тази тенденция и страната ще тръгне към подем.. lol
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още