IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството предлага нов механизъм за определяне на минималната заплата

Идеята е нейният размер да зависи от средното за страната възнаграждение, инфлацията и границата на бедност

18:02 | 08.02.13 г. 1
Правителството предлага нов механизъм за определяне на минималната заплата

Правителството предлага нов механизъм, по който да се определя минималната работна заплата, съобщи bTV.

Предвижда се размерът й да е от 35 до 55 на сто от средната работна заплата за страната, както и да зависи от границата на бедност и от инфлацията. Точният й размер се предлага да се определя всяка година в срок до 30 ноември, като се планира да се индексира задължително при инфлация от 10 на сто.

Предложението ще се разглежда в понеделник в комисия по доходите към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От КНСБ приветстваха идеята, но препоръчаха да се даде възможност на социалните партньори да договарят сами размера й съгласно общоприетия механизъм за определянето й. Такава е практиката в Белгия и тя e доказала своите предимства, дори и в условията на продължителна рецесия, подчертават от синдикалната организация.

Синдикатът настоява да се предвиди и вариант, при който работодателските организации и синдикалните централи (или и двете страни заедно) да могат да инициират актуализиране на минималната заплата, а не това да става единствено по съвместно предложение на министъра на труда и социалната политика и министъра на финансите.

Организацията иска също така да се изясни кои ще бъдат критериите, които ще имат корекционен характер при определянето на минималното възнаграждение, и какво ще бъде тяхното влияние. Предполага се, че това могат да бъдат производителността на труда и състоянието на икономиката.

Синдикатът препоръчва също така при определянето на минималната заплата да се ползва средната заплата за последното тримесечие, за което има обявени данни от националната статистика, както и долната й граница да е 40, а не 35 на сто от нея. „От 20-те страни в Европейския съюз, които имат законово установена минимална работна заплата, в 11 тя е на равнище над 40% спрямо средната“, посочват от КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
aldy
преди 11 години
Последната грижа на това т.н. правителство е благосъстоянието на гражданите на територията. МРЗ се вдига, защото цял куп зависимости има от нея, които облагодетелстват върхушката. Едното са разните заплати и възнаграждения за тях, а второто са разни данъци, такси и осигурявания. За трайно безработните това е нов удар по почти напълно празния им джоб. На всичко отгоре управляващите заявиха, че може да не им се признават здравните осигуровки при определени случаи, ама са длъжни да плащат. Ама ако напиша какво ми е на устата, ще ме баннат за дълго...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още