IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рокадите в кабинета "Борисов"

По време на мандата постовете си са загубили общо десет министри, накрая и премиерът подаде оставка

13:32 | 22.02.13 г. 2
Рокадите в кабинета "Борисов"

От 27 юли 2009 г. насам, датата на която правителството на Бойко Борисов положи клетва и стъпи в длъжност, станахме свидетели на множество рокади на ключови управленски постове в него. За три години и половина остовете си напуснаха общо 10 министри, на някои от тях бяха възложни нови позиции в кабинета, докато други напуснаха полезрението на политическия живот след подадени, дори поискани оставки.

"Последната капка" бе вчерашната приета оставка на целия кабинет, която бе депозирана наочаквано от Борисов  в сряда. 

Тя беше приета с общо 209 гласа "за". Против се обявиха петима депутати, а едни се въздържа. Борисов обяви, че няма да участва във формирането на служебен кабинет. 

Оставката на кабинета бе предшествана от тази на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Молбата за оттеглянето му от поста дойде няколко седмици, след като оставка подаде вече бившият министър на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.  Игнатов напусна правителството на Борисов в края на януари 2013 г. след скандали около съмнителния Фонд „Научни излседвания“.

Скандалът започна през ноември 2011 г., като дълго време Игнатов поддържаше старото ръководство на фонда. На 28 януари премиерът Бойко Борисов направи среща с учените, недоволни от разходването на средствата в него, в отсъствието на Сергей Игнатов. На 30 януари на заседание на Министерски съвет на негово място бе назначен академик Стефан Воденичаров - преди това председател на БАН, чиято кандидатура беше гласувана от парламента.

Всъщност, първоначално постът на образователен министър бе поверен на сегашния кмет на столицата Йорданка Фандъкова. През 2009 г., само месец след като й бе възложено министерското място, през септември тя стана кандидат за кмет на София от ГЕРБ. Тогава на нейно място като министър на образованието, младежта и науката стана Игнатов.

Следващият отпаднал от министерския пост в рамките на кабинета „Борисов“ бе Румяна Желева. Тя беше външен министър в периода 27 юли 2009 г. до 20 януари 2010 г. Премиерът прие оставката й и като кандидат за еврокомисар, и като външен министър. На нейно място Министерство на външните работи пое Николай Младенов, който дотогава оглавяваше ресорното министерство на отбраната. Тогава на негово място във военното министерство застана Аню Ангелов.

Кабинетът „Борисов“ ще се запомни и с най-честата смяна на здравни министри.

Първият здравен министър в кабинета на Бойко Борисов бе д-р Божидар Нанев. Той подаде оставка на 30 март 2010 г. Тогава прокуратурата бе обвинила Нанев за сключени неизгодни сделки. Щетата от тях била за около 2,5 милиона лева. Става дума за договори за внос на ваксини, сключени в края на 2009 г.

На негово място на 21 април 2010 г. беше назначена проф. Анна-Мария Борисова. Тя бе вторият здравен министър в кабинета и подаде оставка на 29 септември, след като на сайта на здравно министерство беше публикуван проект за здравна реформа, който предвиждаше доплащане от страна на пациентите.

Борисов заяви, че Анна-Мария Борисова не е съгласувала проекта за здравна реформа и заради това трябва да бъде отстранена от поста. Тя подаде оставка по време на заседание на Министерски съвет, след като часове по-рано беше обявила, че носи оставката си в папката. На нейно място от септември бе назначен д-р Стефан Константинов – третият неуспешен ръководител на Министерство на здравеопазването.

Към днешна дата ведомството се оглавява от Десислава Атанасова, която стъпи в длъжност в началото на март 2012 г.

Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
2012
преди 11 години
млади момко, ти правиш ли разлика между обръщение и телефонен разговор???млади момко, ти да не би случайно да си подслушвал какво си говорят двамата премиери по телефона???млади момко, ти не си ли чувал, че дори и съперници в избори си пожелават "успех на престоящите избори"???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
LuckyYou
преди 11 години
Ще публикувам цялото обръщение на Камерън към Борисов, за да видите че няма такова нещо, като похвали и пожелания за успех на изборите. Това е превод от мин. съвет!!!!!!! Камерън въобще не е говорил такива неща: "The Prime Minister said that he had great admiration for the clear stand taken by Prime Minister Borisov's government on Hezbollah's role in the Burgas bus bombing, and praised the leadership that Prime Minister Borisov had shown on this issue. "The Prime Minister thanked Prime Minister Borisov for the strong partnership they had enjoyed on European issues and for his commitment to NATO and to reform in the EU. He hoped that the strong partnership between Britain and Bulgaria would continue in the future." Едно нещо със сигурност няма да откриете: пожелание за успех на предстоящите избори, нито изказано възхищение от смелостта да депозира оставката. Става въпрос за... "Хизбулла". Така че какво пише мин. съвет и каква е истината са 2 много различни неща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още