IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лютви Местан: Свидетели сме на протест на изключените граждани

Изборите трябва да са най-късно на 12-ти май, категоричен е лидерът на ДПС

10:58 | 21.02.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лютви Местан: Свидетели сме на протест на изключените граждани

Трябва да се опитаме да разберем първопричината от протестите – това е протестът на изключените български граждани. Едва след това ще можем да намерим решение как да бъдат изпълнени исканията, заяви лидерът на ДПС Лютви  Местан по време на дебатите за оставката на кабинета в Народното събрание.

По времето на Бойко Борисов България застана на първо място по процент граждани, застрашени от социално изключване, обяви Местан, позовавайки се на данни на Евростат.

За да излязах хората на улицата, означава, че не са задействани процедурите и институциите, които да ги защитят. Ако заседанието на Министерския съвет бъде отворено за екологичните организации и техните искания бъдат взети под внимание при гласуването, ще бъде превенция срещу екологични протести, посочи за пример още Местан.

Предстоящите избори могат да бъдат в първите седмици на май, но след 12 май изборите няма да бъдат от обществен интерес, допълни в заключение лидерът на ДПС.

Ако служебният кабинет е съставен от експерти, отдалечени от политическите сили, то президентът ще е издържал своето първо изпитание. Ако в кабинета обаче видим фигури от управляващата партия – върху президента ще продължават да тегнат съмненията, че е партиен президент, останал в сянката на премиера, заяви Местан.

Отиващото си правителство нямаше приоритети. То стъпи на харизмата на Бойко Борисов и вместо да бъдат решавани проблеми, се поддържаше харизмата на този образ. „Това не може да продължи неограничено във времето”.

За първи път от години имаме правителство в оставка и е прекъсната традицията страната да бъде управлявана от правителство, които изкарват мандата си, заяви Лютви Местан.

Предишните три правителства имаха ясна програма и приоритет, допълни той и изброи, но добави, че няма да изброява негативите.

Правителството на ОДС имаше за цел да стабилизира финансово страната и да трасира европейското членство на страната, направени бяха сериозни реформи в здравното и социалното осигуряване.

Правителството на НДСВ ускори евроатлантическата интеграция на страната и постигна членството в НАТО. Това правителство подобри и бизнес средата. Правителството на Станишев беше проветилеството на социалната отговорност и реализира своите приоритети.

„Нямаше година, в която пенсионерите да не получат своята коледна добавка и 13-та пенсия”, заяви още той. Политиката на доходите изпреварваше инфлационния ръст, допълни още Местан.

Това лишава управляващите от аргумента „Вие приватизирахте ЕРП-тата”, защото имаше адекватна политика на доходите и хората можеха да си позволят сметките.

„Кое е знаковото постижение на това правителство? Няма такова”, смята лидерът на ДПС, допълвайки, че очаквал поне влизането на страната в Шенгенското пространство.

Идеята на ДПС е да има правителство, не просто с политическо съгласие, но и с широко гражданско участие, заяви в заключение лидерът на партията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 4
unicornblade
преди 11 години
Лютви Местан е един от най-добрите оратори в България, но този път не го разбирам. Кои граждани са изключени? От какво са изключени?Да, има процес на изключване и това е процес, който тече няколко правителства. И не е както при Виденов, когато за няколко месеца ни "изключиха" всички, а е бавен, хроничен процес на изключване на хората от "нормален" живот (да не изброявам, защото цели системи на обществения, икономически и социален живот не функционират нормално).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 1
direx
преди 11 години
Лютвито да ходи да се научи да говори, не празни приказки с които децата да заспиват, а да говори нещо смислено, и да отговаря на въпросите които му задават, а не да говори за нещо далечно което няма нищо общо с темата! За пореден път го доказва, че е една пионка и няма да влязат на власт, както и да му се иска!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 9
albobo76
преди 11 години
По-леко с критиките, че следващия кабинет Лютвито ще го реди, така както Доган редеше много от предишните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
uraser
преди 11 години
Г-н Лютви Местан явно гледа през други очила. Анализира ситуацията през последните години както на него му е изгодно.Тези красиви приказки може да ходи да ги разказва пред потурчения си ромски електорат щото дори и турския етнос вече няма да му се върже, както преди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
olimpiec
преди 11 години
Да тръгва ама не тръгва.Е тия му изядоха главата на Б.Б.,щото трябваше от първият си ден на власт да ги закара там където казваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
ABBA
преди 11 години
Лютви Местан.. ala-bala.Крадливата МАФИЯ от Цанков камък да мълчи или в редичка да тръгва към прокуратурата!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още