IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕЦ-овете са изключени от енергийния микс заради ниското потребление на ток

Топлата зима намали потреблението на електричество не само у нас, но и в региона, което намали и износа на енергия

07:54 | 04.03.13 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ТЕЦ-овете са изключени от енергийния микс заради ниското потребление на ток

Топлото време намали потреблението на електричество както в страната, така и в региона. По тази причина се налага и промяна в енергийния микс, съобщи в ефира на bTV директорът на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов.

По негови думи изключени от системата са трети, четвърти и пети блок на ТЕЦ "Марица Изток" 2, втори блок на AES "Гълъбово", както и два блока в "КонтурГлобал". Извън системата са и останалите ТЕЦ-ове - Бобовдол, "Брикел" и Димитровград.

"Имаме съвсем различен тип криза - досега винаги е била на недостиг на електричество, а сега е на излишък на електроенергия", коментира още директорът на ЕСО.

Той допълни, че в момента операторът поддържа т.нар. "студен" резерв в ТЕЦ-овете и плаща средства за това, но не може да се ангажира дали ще има съкращения на миньори и дали те ще получат заплатите си в следващите месеци.

В момента в микса остават АЕЦ "Козлодуй" и електроенергията от възобновяеми източници. Т.нар. "зелени" мощности са с едни от най-високите цени, но по закон не могат да бъдат изключвани от системата, допълни още Йотов.

Изграждането на тези мощности е задължение на България по европейските директиви.

След спирането на мощности в ТЕЦ-овете и миньорите излизат на протест. Опасявайки се от предстоящи съкращения, членовете на Федерацията на независимите синдикати на миньорите планират митинг пред ДКЕВР във вторник, обяви синдикалистът Валентин Вълчев пред bTV.

По думите на Валентин Вълчев само в Западна България има около 5000 миньори, а в съпътстващи дейности около предприятията им са заети още 30 000 души, които също ще бъдат повлияни от спирането на работата.

Синдикалистът информира още, че КНСБ вече е внесла предложения в енергийния регулатор за понижаване на цената на тока чрез отпадане на таксата за зелена енергия, за кафява енергия от когенерациите, както и таксата износ, която е прекомерно висока, въпреки че отива в НЕК.

По данни на Вълчев тази такса в България е 17,52 евро, докато в Турция е 3 евро, в Румъния – 10 евро, а в няколко европейски държави е нулева. Според него, ако тази такса отпадне, произведената в България електроенергия ще бъде по-конкурентна на международния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
Не, приятелю! Изключваме ТЕЦ-овете и всичко около АЕЦ-а! Толкова ли е сложно?Ако имаш 3 коли - Ферари, Смарт и Ленд Крюзър и обстоятелствата те принудят да запазиш само едната, коя ще си оставиш? Повечето трейдърчета сигурно ще си оставят Ферари-то, нали... ? хаха!Аз лично ще си оставя тази, която ще ми върши най-много работа и в същото време ще ме съхрани най-добре през трудния период.АЕЦ не се изключва! Той е сърцето на системата1 Ако искаш, ако имаш възможност, кичиш разни финтифлюшки около него - за дизайн, за престиж, за сините очи на някоя мацка като ЕС... ама само АЕЦ-ът е това, което ще ти гарантира оцеляване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Напълни ли се реактора с гориво, подкара ли се разпада - няма изключване.Ако не можем да намерим пазар, и нямаме ПАВЕЦ, ще трябва енергията буквално да се изхвърля безсмислено.Навремето през 70-те и 80-те заради това всички мегаполиси светеха по цяла вечер в улично осветление, билбоедове, светещи реклами и др. под. за да може да се потребява непродаваемата разполагаема мощност от АЕЦ-и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 11 години
Мави , нали знаеш че това дето си го избълвал има и обратна страна : зимата в България е 4 месеца от 22 декември до 22 март - после АЕЦ-кво го правим изключваме го до другата зима ли ? Айде по сериозно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Ние имаме едно постоянно денонощно потребление, един товар, който трябва да се осигурява от АЕЦ или ТЕЦ. Пикови колебания се покриват от резервни ТЕЦ и ВЕЦ. Зелената енергия, когато я има, се ползва тук, ако има търсене или се изнася. Така според мен изглежда умната концепция на този етап, когато слънцето все още залязва или се скрива зад облаци и мъгла, а вятърът има гадния характер на жена ми - да духа когато му е кеф!Има и версия вместо пшеница да отглеждаме гориво за ВЕИ - тоже красиво и евтино!Това, което се случва с потреблението на ток в момента е не колебание! Това е жестоката истина за кризата, в която е Европа и особено нашият регион! Ние сме толкова умряли, че вече и ток не ни трябва! Хората вече не могат да плащат и не харчат!Въпросът е така ли ще бъде и занапред, че и по-зле, или ще се оправяме нанякъде, щото без ток няма как да стане?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 11 години
абе @data, стига си бълвал глупости за неща, които изобщо не разбираш!Кога са сезонните коплебания? Ако се уцели куча зима с 1 метър сняг, минус 15-20 градуса, облачно и мъгливо, язовирите празни и задържи така 2-3 месеца, както зимата 2011-2012, имаш свръхпотребление през декември и януари, а нямаш въглищна или газова ТЕЦ или АЕЦ, какво ще включиш, за да компенсираш?Една сериозна държава си прави тока от АЕЦ или си купува такъв ток от съседите, които имат АЕЦ, за да има гарантирано постоянно снабдяване с еленергия. Останалото е екзотика, некакви инвеститори си играят на енергетика. Лошо нема, щом са ги пуснали на масата, ама да си знаят мястото.Белене не ни трябва сега! Белене ще ни трябва след 5-7 години, когато няма да има ни Козлодуй, ни повечето ТЕЦ-ове - човекът ти го е написал по-долу, ама за съжаление не се строи от днес за утре!И сега ми е много интересно - след като държавата пламна заради сметките за ток, какво се очаква да стане с цените при така стеклата се ситуация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 11 години
И като има сезонни колебания : изключваме АЕЦ-ца ? Ти сериозно ли ? Пак да кажа - АЕЦ е ефикасен при голям базов товар в икономиката : трудно се управлява а и най високото му КПД е при 100 % натовареност . Ако продължаваме да имаме такава икономика : НЯМАМЕ НУЖДА ОТ АЕЦ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 7
mos70
преди 11 години
Тате, много първосигнално разсъждаваш!В момента, с изключени част от ТЕЦ-овете потреблението е почти на "нулата", т.е. колкото произвеждаме, толкова потребяваме, НО, както се разбра- НЕ изнасяме. След 10-ина години, 5 и 6-и блок на Козлодуй приключват, всички ТЕЦ-ове също. И точно тогава ще ядем калая, ако нямаме нови мощности: не само, че хептен ще спрем да изнасяме, ами ще започнем да купуваме!Затова Белене, или пък в най-лошият случай- нови реактори в Козлодуй, са жизнено неоходими, ако хептен не искаме да станем бананова държава (то не, че вече не сме)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
brokeradge - пишеш абсолютни лъжи.Никой не издава разрешение за ползване (едно време му викаха акт 16) без защитно заземяване.Отделно ЕРП-тата не слагат електромер без защитно заземяване на цялата инсталация на потребителя, защото има по-голям риск от повреди в новите електронни електромери. Наистина както казва Sakamento първо малко се побразовайте по темата после тръгвайте да лъжите форумите.Тук не ви е площадната тълпа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 2
data
преди 11 години
Означава че нямаме индустрия която да осигурява базов товар в енергетиката - за това са толкова силни сезоните колебания ! А също така означава че едно строителство на АЕЦ ще е пагубно върху цялата енергетика - АЕЦ не става за изглаждане на сезоните колебания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Уж, зимата топла, а сметките високи? Къде е истината?tati - това че тази зима е топла и потреблението е паднало, не означава че и следващите ще са такива. Ако са по-студени от нормалното и си намалим значително мощностите, как ще се топлим? - с благопожелания ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още