IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Меркел е сочила България като пример за фискална стабилност

Финансовият министър в оставка цитира реч на германския канцлер, която доказва това твърдение

11:47 | 08.03.13 г. 9
<p>
	<em>Ангела Меркел и премиерът в оставка Борисов по време на посещението на германският канцлер у нас.</em> Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и премиерът в оставка Борисов по време на посещението на германският канцлер у нас. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел е посочила България и Полша сред източноевропейските страни като модели за култура на фискална стабилност и за начин, по който се работи година след година за развитие на икономиката и доходите на гражданите. Това е казал вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков по време на заседанието на кабинета в оставка в сряда (6 март), става ясно от стенограмата.

Дянков цитира дословно речта на Меркел, като уточнява, че тя е произнесена във Варшава във вторник вечерта (5 март 2013 г.)

В изказването си германският канцлер направила коментар, че в последните 15 години с всяка година Европа губи конкурентоспособност спрямо основните си конкуренти - САЩ, Китай и Бразилия.

Меркел заявила, че „за съжаление, Германия има малко съюзници в рамките на Европейския съюз, които мислят като Берлин относно икономически и финансови въпроси.

„Само това е начинът да се постигнат по-добри инвестиции, по-висока конкурентоспособност и да се вдигнат доходите на хората“, посочила Меркел във Варшава.

В тази връзка тя е дала за пример именно България и Полша, като модели за култура на фискална стабилност и за начин, по който се работи година след година за развитие на икономиката и доходите на гражданите.

Дянков все пак конкретизирал, че немският канцлер имала предвид конкретно държавите от Източна Европа.

Дянков насочва внимание на колегите си и върху казаното от Меркел за инфраструктурата:

„Тя казва, че по време на криза, какъв е най-бързият начин да се създават или да се запазват работни места - нейният коментар е: това са инвестиции във всички нива на инфраструктурата. Защо? Защото в тази инфраструктура максимален брой хора от самата икономика могат да работят", посочил финансовият министър в оставка.

Към края на изказването си Дянков представил и данни на Националния статистически институт, засягащи предходната 2012 г. във връзка със секторите с най-много заети хора в България.

„На първо място е туризмът със 192 хил. работни места. В това се включват както хотелите, ресторантьорството, така и транспортът, който е пряко свързан само с туризъм. На второ място, това е инфраструктурата, строителният сектор – 165 хил. работни места в България за миналата година – официални данни, пак казвам. На трето място, това е селското стопанство с около 93 хил. работни места“, обобщил финансистът.

Дянков заявил пред колегите си министри в оставка, че това, което в последните няколко години управляващите са се старали да направят в тежка обстановка и са достигнали значителен напредък, са точно секторите, в които и икономическата логика на Меркел предполага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 2
SA
преди 11 години
В тоя сайт трайно са се настанили политическите плювачи, а не беше така. Явно на собствениците така им харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
albobo76
преди 11 години
Нека Фрау Меркел сега да дойде да обясни на протестиращите от глад, да от глад, че фискалната стабилност е по-важна от пълния хладилник и колко е готин Дянков, че е удържал на натиска за повишение на заплати и пенсии. При фиксирани доходи и 10%/год. инфлация за 3 г. управление на ГЕРБ електората обедня с 30%. Затова е на улицата. а Меркел да си плямпа каквото си иска. А това за магистралите, което пишат някои "колеги" са меко казано глупости. Първо магистрала не се яде и второ, не съм забелязал някакъв икономически бум покрай новите отсечки на "Тракия"???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 15
rumen221
преди 11 години
ИСТИНАТА ДА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ...криСТАЛИНКА - американо-комисар в ЕС.- "Изводът е, че ни трябва спешно заем от минимум 5 милиарда евро. За целта 41-то народно събрание трябва да гласува съответните правомощия на служебния кабинет, за да не рухне финансово страната!- ЗА ДА НЕ РУХНЕ ДЪРЖАВАТА ДА НУЖНИ 5 МИЛИАРДА!- ЗА ДА СЕ СТАБИЛИЗИРА ОЩЕ 5 МИЛИАРДА!- ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ - МИНИМУМ ОЩЕ 5 МИЛИАРДА!ИЛИ - ЗА ДА ПОЧНАТ ДА РАСТАТ ДОХОДИТЕ - МИНИМУМ 15 МИЛИАРДА!!!- ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 0
data
преди 11 години
Направиха се доста неща но инфраструктурата явно не е такъв мултипликатор какъвто се очакваше да бъде . Виж софианци трябва да направят паметник на Б.Б. - толкова инфраструктура за толкова кратък период там никога не се е правила
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
data
преди 11 години
Ако Дянков беше вдигнал пенсиите през 2012 или най късно от 01.01.2013 протести едва ли щеше да има а и писанията на много от пишещите тук щяха да са различни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
hellwitch
преди 11 години
Дянков е прав, че инфраструктурата е правилното място за инвестиции, но това което беше постигнато е само едно добро ниво и то за българските условия.За да има истински ефект трябваше да има допълнителни държавни инвестиции в инфраструктура, не само да се чака на еврофондовете. АМ Хемус между В.Търново и Шумен няма как да вземе еврофинансиране, а района е слабо развит и една магистрала/пътища там би дала тласък в развитието му. Допълнително можеше да се започне още един мост с Румъния при Никопол. Въобще с Румъния може да си отворим границите по шенгенските правила и без да са ни приели още с междудържавен договор. Така или иначе са ни пакетирали. А стокооборота е голям и само ще расте ако се направи това.Допълнително на доста места има проблеми с водата - може да се инвестира в няколко язовира за разрешаване на този проблем, както и за стабилизиране на цените в енергетиката вместо да се изливат пари в гьола в Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
iivanoff
преди 11 години
Хякъде бях чел, че Няма фалирал концлагер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 8
lordrad
преди 11 години
За какво ни е финансова стабилност, когато няма да има живи хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 17
lordrad
преди 11 години
Тоя тъпоъгълник още ли вярва във фискалната си стабилност.Пак ще говорим в рамките до нова година.Хората не му искат *** фискална стабилност а работа, пари, днес, сега, веднага и в брой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още