IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът с високи изисквания към служебния кабинет

Вижте какво очакват работодателите от служебното правителство през следващите два месеца

15:02 | 12.03.13 г. 1
Бизнесът с високи изисквания към служебния кабинет

При данъчното облагане да се ускори възстановяването на ДДС и да се отмени режима на солидарната отговорност при ДДС, иска БТПП. Настояват и да се отмени задължението на работодателите за плащане на обезщетения за първите дни на временна неработоспособност. Да се регламентира методика за определяне на държавните такси  и на таксите смет на разходо-покривен принцип. Да бъде приет механизъм за определяне на минималната работна заплата.

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ)

Служебният кабинет има възможност да прави това, което трябва да се направи като спазва Закона за държавния бюджет, смятат от асоциацията. Според организацията пред служебното правителство трябва да се поставят конкретни задачи, които трябва да бъдат изпълнени в интерес на обществото без да са нужни специфични законодателни промени, сред които гарантиране на ефективен контрол над дружества с монополно положение на пазара, произтичащо от държавна регулация.

АИКБ настоява дружествата с монополно положение да бъдат задължени да разкриват информация по реда на закона, защото постигането на такава отчетност ще доведе до публичност, проследимост на ценообразуването, прозрачност в разходите на тези дружества, а гражданското общество ще има лесен достъп до информация. Успоредно с това служебният кабинет трябва да подготви и текстове на антимонополно законодателство, адекватни на установените с години най-добри световни практики.

Асоциация на индустриалния капитал в България подкрепя инициативата на президента да създаде граждански борд, който да подпомогне подготовката и гарантирането на честни парламентарни избори. Индустриалците настояват водещи да бъдат следните принципи: почтеност, справедливост, реалистичност и публичност.

Българска стопанска камара

В срок от два месеца служебният кабинет трябва да изпълни няколко съществени задачи - да изведе икономиката от това тревожно състояние и да осигури провеждането на прозрачни и честни избори, смята изпълнителният председател Божидар Данев.

Стопанската камара настоява за постигане на прозрачност, като предлага цялата кореспонденция на централната и местна администрация, с изключение на класифицираната информация, да бъде публикувана в интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jelenski
преди 11 години
Всички сме с високи очаквания и изисквания към служебният кабинет. На фона на Боковата безотговорност и краденето, тези тук малко трябва да върнат доверието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още