IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: ЕС да обърне внимание на обезпокоителните сигнали от Югоизточна Европа

Протестите в България не са срещу строгите икономии, както някои анализатори решиха, а демонстрация срещу тежкия преход, пише в анализ на изданието

09:15 | 14.03.13 г. 45
FT: ЕС да обърне внимание на обезпокоителните сигнали от Югоизточна Европа

В югоизточните територии на Европейския съюз предупредителните светлини мигат в червено и останалата част на Европа трябва да обърне внимание на тези сигнали.

Миналия месец правителството на България подаде оставка след серия от протести и това събитие беше определено от анализатори като поредната реакция срещу строгите икономии. Но като се има предвид подобната ситуация, при която падна румънското правителство предишната година и приемането на конституционни промени в Унгария, за които се твърди, че застрашават демократичните ценности, явно се случва нещо по-дълбоко, се посочва в анализ на FT.

Протестите в България са най-мащабните от 1997 г. насам и бяха предизвикани от спираловидния ръст на сметките за електричество. Поради тази причина те се превърнаха в надпартийни демонстрации, водени предимно от граждани на средна възраст, а не от опозиционните партии и студенти, както беше през 1989 г. при падането на социалистическия режим и през 1997 г. по време на финансовата криза в страната, пише в анализа.

На сегашните протести хората призоваха за промяна на политическия режим, отхвърлиха политическите парии и поискаха свикването на Велико народно събрание, за да се промени Конституцията да се даде възможност за гражданско участие във властта.

Протестите в България не бяха протести срещу строгите икономии. Страната е нещо като „фискална звезда“, тъй като покрива всички стандарти на Европейския съюз за бюджета, а и освен това не се наложи чак такова затягане на коланите, каквото имаше в нейните съседки. Хората се изправиха срещу политическия елит и политическата система, които според българите са се провалили, защото страната остава на опашката на ЕС по доходи.

Може да се видят приликите с Италия, където движението „5 звезди“ на комика Джузепе (Бепе) Грило получи широка подкрепа заради разочарованието от поддържането на статуквото. Но има и допълнителен елемент в пост-комунистическите държави-членки на ЕС като България – хората отхвърлиха т. нар. преход (бурните 20 години, през които тези страни преминаха, преди да влязат в съюза), посочва още изданието.

„Преходът беше болезнен и досега трябваше да сме постигнали съвсем различен живот. Щяхме да живеем ако не като германците, то поне като гърците. Това обаче никога не се случи“, коментира пред изданието Иван Кръстев от Центъра за либерални стратегии.

Протестите в България бяха „запалени“ от високите сметки за електроенергия и насочиха недоволството срещу приватизираните електроразпределителни дружества, които се възприемат като предприятия с твърде удобни връзки с правителството и регулаторните органи.

Последна актуализация: 15:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 0 rate down comment 0
blago72
преди 11 години
Аз не бих се занимавал да осветлявам хора, които не могат да напишат правилно дори и елементарно изречение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 8 rate down comment 7
lordrad
преди 11 години
На Кипър дават 10милиарда а на нас се опъват.Поне 50 милиарда евро веднага в брой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 12 rate down comment 2
george_tn
преди 11 години
"В отговор ЕС призова да се търсят начини за справяне с отстъплението от демократическите стандарти в държавите-членки и да получи нови правомощия, за да се бори с нарушенията на фундаменталните ценности, включително възможност да спира европейски фондове."Чудно изречение. Поздрав за всички евроскептици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 8 rate down comment 5
deant
преди 11 години
Аз бих, добавил че и много усилия се влагат в това да се убедят хората, че борда е абсолютно необходим за съществуването им. Времето, ще покаже кой крив кой прав. Има пълнолетни граждани, които не знаят какво е борд (просто защото са били бебета когато е въведен борда). Какво е с него и какво е без него. От тях ли очаквате просперитет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 20 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
"Ето тези постоянни говорения на темата и успокоения карат хората да се страхуват."Няма такова нещо като СТРАХ ! НЯМА! Колкото и усилия да се полагат за да им се втълпи на хората че паричния съвет е вреден и е пред разпад! Борда е СТАБИЛЕН! "Успокоенията" идват като ОТГОВОР на постоянните словесни атаки целящи именно да всеят СТРАХ и съмнения. Няма да постигнат целта си по простата причина, че хората с интерес от падането му са МАЛЦИНСТВО! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 7 rate down comment 8
lordrad
преди 11 години
Всички цифри и факти съм ги копирал така както са написани в публичното пространство.Ако не отговарят на истината следва да се внесе яснота от управляващите иначе преди 28минути Ханке пак пише за стабилността на борда.Ето тези постоянни говорения на темата и успокоения карат хората да се страхуват.В миналото винаги са ни успокоявали преди да ни отрежат главите затова и не вярвам, когато всичко е много хубаво и постоянно се говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 10 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
... не би следвало да ни притеснява, напротив може само да извлечем дивиденти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 23 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
Естествено, че има начин да се реши институционалната криз в правораздаването. В момента наблюдаваме следната практика в системата: всяка позиция се назначава от хората, които следва да бъдат преследвани от самата система за правораздаване (т.к. същите тези хора контролират и политическата власт в страната, няма реално разделение на властите в самото устройство на институциите) логично имаме и резултата: всички функционери са избрани по един-единствен критерий, да бъдат зависими от хората, които ги назначават. Извод: проблема може да бъде решен по два начина: 1. Пряк избор на прокурори и съдии или 2. Борд в правораздавателната система (достатъчно е да се покани чуждестранен екип наблюдаващ работата на гл. прокурор, с конкретно разписан мандат за разследване на мафията в енергетиката например), ние така или иначе сме се отказали от сериозна част от суверенитета си за мн. по-сериозни работи като независима монетарна политика например, така че една такава стъпка не би следвало да ни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 20 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
За всички интересуващи се от темата:Два от постовете на lordrad ми направиха сериозно впечатление и затова се заех лично да проверя информацията доколкото мога. Все пак и аз съм инвеститор (дори и само на собствени средства).Имам няколко източника (високо в БНБ и в няколко частни инвестиционни фонда), на които имам доверие за такива неща и им цитирах данните, които lordrad изложи като факти. Според тях повечето от данните изложени в постовете на lordrad въобще не отговарят на истината и са твърдения, излизащи от кръговете гравитиращи около тези дето искат да им се изтрият задълженията.Активите на борда и стойността им нямат нищо общо с това, което се твърди от тези хора, нито реалните дългове и лихви.За съжаление аз лично не мога да дам реалните числа но се надявам тук да има хора, които да подкрепят или отхвърлят с цифри и данни твърденията на lordrad.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 1
lordrad
преди 11 години
Източник:Darikfinance.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още