IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медици от белодробната болница в Пловдив излязоха на протест пред МЗ

Болницата беше закрита с решение на Общинския съвет в Пловдив отпреди няколко дни

14:55 | 29.03.13 г.
Медици от белодробната болница в Пловдив излязоха на протест пред МЗ

Лекари, медицински сестри, лаборанти и санитари от пловдивската общинска Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести "Димитър Кудоглу" протестираха пред сградата на Министерството на здравеопазването, след като общинските съветници в града решиха преди дни да закрият лечебното заведение заради дългове, предаде БТА.

Част от лекарите резговаряха със зам.-министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Лечебното заведение е общинско, т.е. здравното министерство не е негов принципал, но съгласно Закона за лечебните заведения министърът е този, които трябва да вземе решение за закриването на болница преди това да се гласува от Общинския съвет, а това вероятно не се случило, обясни Милена Атанасова от професионалния синдикат „Защита“, цитирана от БНР.

Медиците от белодробната болница се опасяват, че общината в Пловдив иска да продаде сградата на болницата, която е създадена от частно дарение.

Пловдивският общински съвет реши да закрие болницата на 21 март. Предвижда се туберкулозно болните да бъдат лекувани в ново отделение към Университетската болница "Свети Георги", за което от здравното министерство са отпуснати 1,5 млн. лева.

Повечето специалисти от специализираната болница също вероятно ще бъдат насочени към това отделение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още