IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деяна Костадинова: Търсим разумния баланс между фискалната политика и растежа

Основната ни цел е да не допуснем политика, която би поставила под въпрос финансовата дисциплина и валутния борд в страната, уверява служебният вицепремиер

20:30 | 08.04.13 г. 1
<p>
	Деяна Костадинова. <em>Снимка: БТА</em></p>

Деяна Костадинова. Снимка: БТА

Разумният баланс между фискалната политика и политиката на растеж е предизвикателство, което стои пред България, посочи служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова пред участниците в Деветата регионална конференция на Международната организация на труда (МОТ), цитирана от пресслужбата на оглавяваното от нея ведомство.

"Основната ни цел е да не допуснем политика, която би поставила под въпрос финансовата дисциплина и валутния борд в страната", увери Костадинова.

Тя изрази подкрепата на България към доклада на генералния директор на МОТ Гай Райдър и заключението, че кризата в младежката заетост може да бъде преодоляна чрез общи приоритети, засилена координация и партньорства в световен мащаб.

Пред участниците във форума българският вицепремиер подчерта, че България вече осигурява гаранции за младежите и на национално ниво. "От февруари 2012 г. в страната ни се изпълнява националната инициатива "Работа за младите хора в България" за периода 2012-2013 година", поясни тя. Инициатива прилага интегриран подход в политиките, свързани с младежката заетост.

Костадинова посочи, че голяма част от програмите по инициативата са финансирани от Европейския социален фонд. "Осигурени са възможности за практическо обучение на учениците и студентите в работна среда", подчерта тя. Министърът допълни, че се подкрепят също така докторантите, специализантите и младите учени.

Предизвикателствата пред България, свързани с демографските проблеми и глобализацията, бяха сред основните акценти в изказването ѝ. Костадинова подчерта, че застаряването на населението се отразява пряко върху функционирането и финансовата стабилност на важни социални системи като пазара на труда, пенсионната система, системите на здравеопазването, на образованието и др.

"Тази нова реалност изисква от нас да дефинираме ясно кои са секторите, способни да генерират икономически растеж и да ги подкрепим", очерта тя начина за справяне.

България е набелязала конкретни насоки за действие в следващите години чрез общ стратегически документ – Националната програма за развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
lordrad
преди 11 години
"Основната ни цел е да не допуснем политика, която би поставила под въпрос финансовата дисциплина и валутния борд в страната, увери Костадинова".Повтарянето на частицата " не" в космоса не се чува и там се утвърждава твърдението "Основната ни цел е да допуснем политика, която би поставила под въпрос финансовата дисциплина и валутния борд в страната, увери Костадинова" и именно това ще стане вече съм абсолютно убеден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още