IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се ръст на факторинг пазара в България

Мит е, че услугата е само за големи фирми, каза изпълнителният директор на УниКредит Факторинг Ася Баева

13:02 | 11.04.13 г. 1
<p>
	Ася Баева. <em>Снимка: УниКредит</em></p>

Ася Баева. Снимка: УниКредит

Оборотът на Уникредит Факторинг се очаква да нарасне с около 30% през 2013 г., след като през миналата година регистрира повишение от 50% до 1 млрд. лева, съобщи на пресконференция изпълнителният директор на дружеството Ася Баева.

Производственият сектор е формирал 40% от оборота на Уникредит Факторинг през 2012 г., делът на добивната промишленост достига 34%, а на сектора на услугите - 19% 

"Мит е, че услугата е само за големи фирми, тъй като при нас над 50% от оборота идва от малки и средни компании, според класификацията на Европейския съюз", коментира Баева.

„Факторингът е бизнес за финансово здрави компании, като може да се използва и от държавата. Например днес държавата иска да направи нещо важно, а парите ги няма. Казва на банката - платете сега на фирма Х, пък ние ще ви платим през декември 2013 г. С факторинга държавата ще може да не задържа ДДС и да не прави други трикове, за да си управлява ликвидността“, каза Левон Хампарцумян, главен изпълнитен директор на Уникредит Булбанк.

По думите му Уникредит Факторинг е най-голямата компания в сектора в България. „Факторингът е за отличници и от едната, и от другата страна. Има фирми на пазара, които предлагат сконто на фактури под името факторинг или предлагат гонене с джипове и тояги, но това не е факторинг“, уточни Хампарцумян.

Микеле Амадеи, директор Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране на банката, съобщи, че факторингът представлява около 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България, докато за развитите пазари този дял достига 10%. 

Прогнозите на компанията са факторинг пазарът да расте с по-умерени темпове. В случай, че външната среда се подобри, се очакват и по-високи темпове на растеж през втората половина на годината.

От Уникредит Факторинг очакват ръст на факторинга без регрес, при който рискът вече не е в доставчика. Делът му в портфейла на компанията се очаква да достигне 34-35% през 2013 г. спрямо 18% през 2012 г.

„Представете си фирма, която изнася на няколко европейски и азиатски пазари и има нужда да я представляват там. Много подходящо е да си партнира с факторинг компания и да аутсрорсне вземанията си в тези страни“, уточни Ася Баева.

От Уникредит Факторинг предлагат до 90% кредитно покритие на вътрешния и до 100% при експортния факторинг. От дружеството също така нямат минимална сума за сделка. 

 „Лоши вземания на практика нямаме. Нишата на нашия бизнес е между две фирми в добро финансово състояние, които имат договор за отложено плащане с например 90 дни. Ако фирмата доствчик иска да се финансира по-рано, тя може да се обърне към нас. Считаме че до 3 години услугата вече няма да е непозната за част от българските фирми. Все още част от нашите потенциални клиенти не знаят, че услугата е достъпна за тях“, каза още Баева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
ВУЙЧО
преди 11 години
Тая кака е много готина , харесва ми :):):)Те всички такива вече са заети да го е.а :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още