IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До средата на юни ще стане ясно дали ЧЕЗ ще изгуби лиценза си

На 16 април енергийният регулатор ще проведе открито заседание, на което ще бъде обсъден въпроса с лиценза на електроразпределителното дружество

14:08 | 12.04.13 г. 5
<p>
	Снимка:<em> Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

До средата на юни Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще вземе своето окончателно решение дали да бъде отнет лицензът на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Това заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова днес след заседанието на комисията, съобщи „Фокус”.

На 16 април енергийният регулатор ще проведе открито заседание, на което ще бъде обсъден въпроса с лиценза на електроразпределителното дружество

„Нека да е ясно обаче, че комисията ще разгледа лицензите на „ЧЕЗ Разпределение” и „ЧЕЗ Електро”, тъй като „ЧЕЗ България” не е лицензиант у нас”, уточни председателят на държавния регулатор.

По думите й това ще е дълъг и важен процес, тъй като регулаторът трябва да внимава да не наруши европейското законодателство.

Председателят на ДКЕВР посочи, че все още не е запозната с доклада от проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за дейността на електроразпределителното дружество.

Съгласно наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, при процедура за отнемане на лицензия на енергийно дружество трябва да се поиска становището и на други държавни органи.

„В случая със ЧЕЗ комисията ще поиска становището например на Министерство на отбраната, на Министерство на вътрешните работи и на Комисия за защита на потребителите, които също трябва да представят своите заключения”, отбеляза Харитонова.

Според нея е необходимо ДКЕВР да чуе и мнението на Столична община, както и на областните управи в Западна България, където ЧЕЗ оперира.

„Дали е ЧЕЗ, или е друго електроразпрелително дружество, няма значение, но важно е, че то осигурява сигурността на електрозахранването на много области и държавният регулатор не може да си позволи да не защити интересите на потребителите и да създаде суматоха със своето решение”, заяви председателят на държавната комисия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 11 години
"конкурентноспособността" и "либерализацията" в гарнитура със супер корупциядокараха РБ до див капитализъм Според мен българските управници прекалиха във всушването си на чуждестранните "съветници" идвайки в РБ под прикритието на гръмки титли и имена... професори, носители на награди, преподаватели във гръмки университети. Проблема е че българите са ***. Дори управниците ни. Да така е. Българите незнаят какви хора са тези "съветници" и чии интереси те защитават. Света е изграден от мрежи на интереси и влиание. С различни интереси и боравещи със различни похвати за постигане на целите си. Неможе сулио и пулио да дайдат да ти кажат " ти трябва да си конкурентен" и ти да "опънеш" народа си и да поставиш съществуването на държавата и функциите и с плосък данък например!темата е дълга и ще спраЧЕЗ има лоби по-високо и по-голямо от това на цяла РБ и повече пари/не случайно капиталиста иска да отслаби държавата с ниски данъци, когато тя е бедна е покорна и лесна, за който и да било/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Навсякъде се краде, къде повече, къде по-малко. Държавата ни е станала мафиотска и мафията я управлява.Дори шефа на ДАНС беше праснат в центъра на София и нарушителите са си тръгнали като пичове. Стрелят се пред съдебната палата. Мутра беше премиер.Абе вие, какво очаквате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Натрий
преди 11 години
И децата разбраха, че се краде в енергетиката и в частност в ЕРП, обаче "регулаторът трябва да внимава да не наруши европейското законодателство".И какво е това законодателство, което ощетява гражданите за сметка на олигарсите? Не е законодателство, а е начин за узаконяване на кражбите.Много сериозно се съмнявам в устоите на "демокрацията" - бла, бла. От времето на фараоните е ясна схемата: 1% царе, 9% пазачи на царете и 90% плебей.Иска ми се да дочакам поне идейното развитие на следващия обществен строй, ама надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Май натам отива работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Хващам се на бас, че няма да си загуби лиценза, нито пък ще се продаде! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още