IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Стоянов: България не трябва да изпуска младите таланти в чужбина

Активно работим по инициативи за създаване на зелени и бели работни места, както и в сферата на информационните технологии, каза зам.-министърът на труда

08:15 | 18.04.13 г. 3
<p>
	Петър Стоянов, Снимка: МТСП</p>

Петър Стоянов, Снимка: МТСП

Анализ на Министерство на труда и социалната политика извежда недостига на работни места и увеличаващия се брой на нискоквалифицираните хора у нас като основни проблеми на пазара на труда. Загубата на работното място, на дохода, на квалификацията и трудовите навици се определят като ключови рискове за българския пазар на труда в следващите няколко години.

Какви са политиките на социалното министерство в тази посока, какви възможности предлага ОП „Развитие на човешките ресурси” и каква е „справедливата цена” на труда – разговаряме с Петър Стоянов, заместник-министър на труда и социалната политика в служебното правителство, който взе участие в конференция по управление на риска, организирана от българското представителство на международната компания за кредитно застраховане „.Кофас”.

- Доколко продължаваме да разчитаме на ОП „Развитие на човешките ресурси” като основно средство за преодоляване на рисковете на пазара на труда?

Това е мярка, адресирана към решаване на проблеми на пазара на труда в краткосрочен план – намаляване на безработицата и увеличавне на заетостта. Действително субсидираната заетост има краткосрочни цели, предимно свързани с възстановяване на трудовите навици на безработни, които дълго време са били извън пазара на труда и дори са загубили и част от компетенциите си. 

Втората група субсидирана заетост е към работни места, където има индикация, че такива не биха възникнали сами. Идеята е след финансирането с помощта на държавата тези места да останат устойчиви дългосрочно. 

- Как ще се справи пазарът на труда с голямата група хора с ниска квалификация и без работа, което се очаква до няколко години?

Една от основните цели на програмата за човешките ресурси е да предлага възможности за допълнителна квалификация – както за безработни, така и за икономически активни хора. Усилията ни са насочени към това младите хора да не бъдат „изпуснати” да емигрират.

Работи се по различни инициативи за създаване на зелени и бели работни места, както и в сферата на информационните технологии, които са сектор, който генерира висока добавена стойност. В условията на висок ръст на младежката безработица и застаряване на населението, е важно да инвестираме в сектори, които генерират икономически растеж.

- Как може да запазим качествената работна сила в страната си?

Разбира се, на първо място стои въпросът с качественото образование, което обаче е важно като първа стъпка, важно е и ученето през целия живот - да си ориентиран за това какво искаш и как да го намериш, кето е основна разлика между нашата образователна система и американската, например.

- Какъв е дебатът днес – нови работни места или повишаване на доходите?

Основният принцип е, че трябва да има справедливо заплащане за труда. За съжаление това е субективно понятие и дебатът е труден. Свързано е с личната гледна точка и усещането на всеки човек. Формалното описание на понятието е равно заплащане за равен труд, тоест не бива да има установена дискриминация на пазара на труда по отношение работа-заплащане. Заплащането до голяма степен зависи от структурата на икономиката, от това, какво произвеждаме. Ако произвеждаме само продукти с ниска добавена стойност, няма как да чакаме високи доходи.

- Колко сме близо до гъвкавия пазар на труда?

Това е едно добро пожелание. Все още има много какво да направим за мобилността, която засега е много ниска у нас и трябва да се насърчава, защото е основен елемент от гъвкавостта на пазара. Разбира се, гъвкавостта се свързва и с чисто персонални умения – възможности за бърза адаптация, усвояване на умения и други.

- До кога ще расте безработицата?

В краткосрочен план до края на годината споделяме ревизираната прогноза на Министерство на финансите за ръст в равнището й. Не се ангажирам за прогноза в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
"П. Стоянов: България не трябва да изпуска младите таланти в чужбина""Активно работим по инициативи за създаване на зелени и бели работни места, както и в сферата на информационните технологии, каза зам.-министърът на труда"Ми просто НЕ Е ВЯРНО! Просто лозунг! Ами че ние съвсем на скоро ИЗГОНИХМЕ Дянков.Поредния изгонен от обществото ни умен човек. Нима той не беше качествен Българин!? Или за талант се приемат не умните а удобните Българи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Каквито и работни места да създават, докато заплащането в БГ не се изравни със средното за Европа, младите таланти и не само те ще бягат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
jelenski
преди 11 години
И какво може да предложат на младите таланти? Да ги държат на минимални заплати, докато цените са маскимални? ГЕРБ се стараят да изгонят българите от България! ДОЛУ ГЕРБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още