IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как партиите коментират скандала с подслушването

За БСП това е битка на мафиотски кланове в ГЕРБ, за ДПС важното е, че е проговорил човек отвътре, отговорността е на Борисов, смята Кунева

14:41 | 25.04.13 г. 3
Как партиите коментират скандала с подслушването

След като тази сутрин бившият земеделски министър Мирослав Найденов изнесе информацията в ефира на национална телевизия, че целият Министерски съвет е бил подслушван със знанието и разпореждането на Цветан Цветанов от още 2009 г., политическите партии, основни опоненти в Избори 2013, побързаха да излязат с позиции пред медиите.

БСП: Борисов и Цветанов да се откажат от политиката

Настояваме бившият премиер Бойко Борисов и бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов незабавно да напуснат изборите, да не са в листите на кандидатите за депутати и да излязат от политиката, защото тяхното оставане поставя под съмнение бъдещето на страната. Това обобщи от името на БСП евродепутатът Илияна Йотова.

Социалистите искат още Борисов и заместникът му да се откажат и от имунитета си, който имат като кандидат-депутати, за да се развържат ръцете на прокуратурата и да извади цялата истина за последните 4 години наяве.

„В противен случай как ще бъдат проведени изборите, след като се заплашва бизнесът, хора от държавната администрация се принуждават да се срещат с нас почти нелегално, защото се страхуват, докато тези хора са все още начело на листите на ГЕРБ под съмнение е поставен не само изборният процес, а и резултатът от него“, коментира Йотова.

Според Петър Курумбашев в целия скандал около разкритията с подслушванията на министрите няма политика. Става дума за битка на мафиотски кланове в ГЕРБ и в момента условно има битка между, да ги наречем условно, клановете на Корлеоне и Панталоне, каза той. Курумбашев настоя, че ако Борисов стои зад думите си, че Цветанов  няма нищо общо с подслушванията, явно заместникът му го държи с нещо.

Социалистите са убедени още, че истинският поръчител на незаконните подслушвания на министрите е бившият премиер, а Цветанов е просто изпълнител.

Проблемът е, че подслушваните продължават да са зависими от Борисов и Цветанов дълги години след това, настоя Курумбашев и през медиите попита Лиляна Павлова, Симеон Дянков и Делян Добрев дали знаят, че Цветанов е наредил подслушването им и смятат ли, че трябва да се оттегли от политиката.

Въпреки че Мирослав Найденов отрече Бойко Борисов да знае за разкритията, които прави тази сутрин, Илияна Йотова настоя, че доколкото го познава, Найденов се е решил на този ход със знанието на бившия премиер.

Лютви Местан: Ако Борисов не се освободи от Цветанов, е зависим от него

Цветан Цветанов е грозното политическо лице на ГЕРБ, моралната ерозия на тази партия. Това заявява лидерът на ДПС Лютви Местан по повод скандалните разкрития на бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

„Няма нищо по-естествено от това Цветанов незабавно да бъде снет като председател на предизборния щаб на ГЕРБ, дори изваден от листите. Ако обаче и сега Борисов се окаже безсилен да се освободи от заместника си, ще потвърди съмненията, че босът е до такава степен е зависим от своя заместник, че дори са на път да разменят позициите си“, категоричен е Местан.

Според него Мирослав Найденов не е съобщил новина, защото, по думите на лидера на ДПС, факт е, че Цветанов е подслушвал и законно, и най-вече незаконно.

„В този смисъл Мирослав Найденов не съобщава новина. Новината е, че проговори човек отвътре, от най-близкия кръг на бившия премиер. Това показва какви са били отношенията вътре в ГЕРБ. Това са отношения, характерни за друг тип организации от подземието, а не за политически партии. Много е вероятно да са подслушвани и президентът, и премиерът“, смята Местан.

Меглена Кунева: Отговорността за масовото подслушване е на Бойко Борисов

Отговорността за масовото подслушване, включително на цялото предишно правителство, е на Бойко Борисов, заяви председателят на “Движение България на гражданите” Меглена Кунева в съобщение до медиите.

“Г-н Борисов трябва да каже ясно какво знае, с какво е съгласен, с какво не е съгласен и защо в тези 4 години не е успял да разбере с какъв екип управлява. Забележете, че аз в момента се опитвам да изхождам от презумпцията за невинност, само че тя е добра в наказателното право. В политиката такава презумпция за невинност на политиците няма. Отговаря този, който стои най-високо – или затова, защото не може, или затова, защото не знае, или затова, защото не може да прецени какви министри да сложи начело и на кого да повери държавата, или защото се е занимавал с нещо друго, вместо да знае как се управлява държава”, коментира Кунева пред журналисти във Велико Търново. 

Тя бе категорична, че от партията на бившия премиер Бойко Борисов скоро ще остане само абревиатурата ГЕРБ. “Когато една партия остане само абревиатура, то тя вече не е между живите”, допълни Меглена Кунева. Тя подчерта, че колкото и да сме предполагали размера на подслушването, това, което излиза отвътре от ГЕРБ, е драматично.

Коментарите на Бойко Борисов и Цветан Цветанов за скандала можете да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Тези партии и партийците в тях се редят на опашка за субсидии и други далавери. Не може да очакваме от тях да са нито почтени, нито открити, нито изчерпателни.В тази връзка, ако ще и да се промъкват частици истина във всеки един техен коментар, докато не подпишат това: http://***.facebook.com/groups/123918507797712/ , не им вярвам и няма да им повярвам. Лъган съм неведнъж /мисля, и вие/.Баста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Ако бях на Бойко на мястото, щях да се откажа от изборите както се отказа от мандата преди това. Не вярвам и за секунда, че е голям патриот и се бори за благото на избирателя. Второ не вярвам, че остана много за крадене, че да се бори за него. Бих оставил ДПС, Кунева и БСП да се борят на изборите, да видим какво ще съчинят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
enio55
преди 11 години
Само не можах да разбера каква се явява Кунева-Пръмова, член на прокуратурата или какво, та да раздава присъди, първо да види себе си и да помисли колко незаконни дела е извършила, след това да вменява вина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още