IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над половината отпадъци от опаковки са рециклирани през 2012 година

Компаниите изпълниха поставените цели за рециклиране на опаковките, отбелязват от екоминистерството

10:50 | 30.04.13 г.
Над половината отпадъци от опаковки са рециклирани през 2012 година

Над 164 хил. тона отпадъци от опаковки са били рециклирани през 2012 година, сочи справка на Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Според представените данни почти 56% от теглото на отпадъците от опаковки са били рециклирани. По този начин е изпълнена заложената в Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки цели.

Нормативният акт влезе в сила през ноември 2012 година. В него беше записано, че в периода 1 януари - 31 декември 2012 година най-малко 52% от теглото на опаковките трябва да бъдат рециклирани. За 2013 година заложената цел е не по-малко от 54,9% от опаковките трябва да бъдат преработени за повторна употреба.

С наредбата беше определен редът, по който компаниите, които пускат на пазара опаковани стоки, трябва да ги оползотворяват или обезвреждат без риск за човешкото здраве и околната среда.

Отпадъците от опаковки трябва да бъдат събирани в отделни контейнери, е записано още в наредбата. Оттам те се поемат от оползотворяващи организации.

От МОСВ уточняват, че за миналата година одиторски доклади за дейността си са внесли шест оползотворяващи компании - Екопак България, Екобулпак, Репак, Булекопак, Екоколект и Екоресурс България. Заради неизпълнение на изискванията за обхват на населението в системите за разделно събиране е наложена и санкция на една от компаниите – Екоресурс България, която е в размер на 10 хил. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още