IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТПП: В предизборните програми липсват мерки за изпълнение на обещанията

Идеи като диференциран подоходен данък за физическите лица и увеличението на преките данъци се определят като вредни за бизнеса

12:24 | 07.05.13 г. 6
БТПП: В предизборните програми липсват мерки за изпълнение на обещанията

Половината от членовете на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) не виждат в предизборните програми на партиите конкретни мерки за изпълнение на поетите обещания. Това показват резултатите от проведено анкетно допитване в периода 25-26 април 2013 г. сред членовете на палатата във връзка с предизборната кампания и обявените в политическите платформи ангажименти.

Общо 53% от анкетираните посочват, че в предизборните програми липсват конкретни мерки за изпълнение на обещаното.

Бизнесът предупреждава, че при увеличаване на преките данъци и ДДС ефектите ще са свързани с нарастване на сивата икономика (според 73% от анкетираните) и ръст на безработицата (според 48% от участниците в допитването). Едва 5% считат, че увеличаването на данъчната тежест ще доведе до повече приходи в бюджета.

Голяма част от бизнеса е на мнение, че в предизборните програми на партиите липсват ясни предложения за решаване на проблемите с монополите (според 78%), в здравеопазването (според 76%), в образованието (според 67%) и в пенсионната система (според 75%).

По отношение на заетостта, която е поставена като приоритет от повечето политически партии, над половината от фирмите (54%) са на мнение, че липсва обосновка за изпълнението на този приоритет.

Диференциран подоходен данък за физическите лица и увеличението на данъците фирмите определят като вредни за бизнеса идеи, разпространявани в предизборната кампания. Други неодобрявани от работодателите предложения са идеите за национализация, обещанията за бърз растеж на доходите, които при нисък икономически ръст няма как да се изпълнят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Както се вижда който го може го може! Тия мишоци у нас кичещи се с прозвището "бизнесмени", за които съм почти сигурен че 90% от тях не знаят и точния превод на думата, повишаването на мин. заплащане с 50 лв месечно щяло да ги фалира! Бре море сопа! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Забележете!!!!" В Германия допълнително се дават и помощи за наем на жилище, както и купони за храна, купони за книги, театър и кино."Тук и на работещите е неприемливо да се слагат като нужди в потребителската кошница тези луксозни нужди! :D:D..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Ето малко идеи на недосетливите партии! :D В примера я има често даваната от работодателите Германия където нямало мин. заплата! :D "В Германия се получава обезщетение за безработица в период от 1 година, докато в Испания е 2 години.Социалните помощи там са по 400 Евро, но са безсрочни, тоест доживотни.В Испания са 426 Евро, но се получават само 6 месеца за несемейни и 2 години за семейства или родител с дете.В Германия допълнително се дават и помощи за наем на жилище, както и купони за храна, купони за книги, театър и кино.Стажът, който трябва да има този, който кандидатства за помощи там е 3 месеца, докато в Испания е 6 месеца.Има разлика и в ангажиментите на тези, които получават такива. В Германия се изисква да си на разположение за безвъзмездна работа, ако вземаш субсидии-за чистене на улиците или чистене на сняг, докато в Испания няма такава практика.В Германия си длъжен да приемеш работата, която ти предлагат от Бюрото по труда без значение дали е на 200км....и т. н. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 11 години
най-точния коментар на предизборната кампания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още