IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой с кого (не) би се коалирал за управлението на България?

СРС-тата изместиха действителните проблеми на хората, смятат повечето представители на политическите партии

22:26 | 07.05.13 г. 1
Кой с кого (не) би се коалирал за управлението на България?

Колиционно правителство е един от вариантите за управлението на страната след изборите на 12 май. Какъв обаче ще бъде неговият състав и програма е трудно да бъде оценено, стана ясно след дебатите в предаването на БНТ "Референдум". 

Иван Иванов от ДСБ заяви категорично, че неговата партия не би застанала зад БСП. "Ние сме в двата края на политическото пространство", заяви той и припомни, че ДСБ са поискали съставянето на програмно правителство, което за четирите месеци да приеме няколко важни законопроекта, сред които и срещу монополите. 

От БСП пък категорично няма да застанат в едно правителство с ГЕРБ, заяви от своя страна Илияна Йотова. Тя допълни, че биха подкрепили управление, което ще се бори за намаляване на безработицата и в подкрепа на малкия и среден бизнес. Според Йотова БСП първа е предложила управление с национален консенсус, начело на което стои Пламен Орешарски, част от успешно правителство.  

Йордан Цонев от ДПС заяви, че парламентът е бил с изчерпано доверие и затова се е стигнало до предсрочните избори и отказ да бъде създадено коалиционно правителство. Неговата партия ще подкрепи правителство на широка политическа основа, но само ако отделните партии носят ясна отговорност за управлението. Той обаче категорично заяви, че няма да подкрепи правителство на ГЕРБ и близките до партията.

Няма как да има програмно правителство без ясни програми, цели и срокове, които липсват в този момент, беше тезата на Волен Сидеров от "Атака". Според него обаче е нужно управление, което да отърве България от "колониалната зависимост" и цитира данни, според които през 2011 година в "чуждите ръце" на монополите са отишли 28 млрд. лева. 

Според Иван Сотиров от СДС партиите, които говорят за програмно правителство всъщност не са излезнали с обща програма. Според него едно евентуално правителство не бива да бъде като тези на Беров или Димитър Попов. 

Димитър Главчев от ГЕРБ пък попита какво означава програмно правителство. "Еднопартийно управление също има програма и правителството й е програмно", допълни още той. 

Как ще се отрази скандалът с подслушването на тези избори?

Скандалите с подслушването могат да повлияят на избирателната активност, смята Иван Иванов от ДСБ. Според него ниската избирателна активност ще доведе до по-лесно манипулируем вот и по-голяма тежест на "купения вот". 

Темата за подслушването измества дебатите как страната ще бъде извадена от кризата и пречи на информирания избор на хората кой да ги управлява. Сигналът на Станишев реално измести темата и защо излязоха хората на улицата, смята той.

За Йордан Цонев от ДПС обаче скандалът не е маловажен и не трябва да бъде пренебрегван. Никой инвеститор няма да дойде в държава, "където го подслушват, където прокурорите се назначават в къщата на премиера и където го рекетират на всяка крачка", заяви той и допълни, че така няма как да бъдат открити работни места. 

Цонев обяви още, че в мандата на ГЕРБ страната е била управлявана като "мафиотска структура".

Иляна Йотова от БСП не се съгласи с тезата, че избирателната активност ще бъде ниска, макар и от скандала с подслушването пострадаха не политиците, а избирателите и ситуацията да предизвиква апатия у хората, каквата оценка дават повечето анализаторите. Не остана време за същинския политически дебати, заяви Йотова. 

Скандалът с подслушванията е измислен и той показа другото лице на политиците, коментира от своя страна Димитър Главчев от ГЕРБ. Хората се интересуват от проблемите в здравеопазването и образованието и искат политици, които могат да решат техните проблеми, смята още бившият депутат в 41-то Народно събрание. 

Липсата на сблъсък между идеи на партиите, отбеляза и Волен Сидеров от "Атака". Той призова да не бъдат отблъсквани избирателите, защото другият вариант е "избори до дупка". 

По повод подслушването Сидеров предложи закриването на службата СДОТО и заяви, че след изборите имунитетът на Цветан Цветанов ще падне и се надява той да бъде осъден. 

Целта на предизборната кампания е патова ситуация и управление не с мандата на партията, спечелила най-много гласове, а съставяне на програмно правителство, обяви от своя страна представителят на СДС Иван Сотиров. Той попита как ДПС и БСП се обявяват като алтернатива на това, което се случва по време на управлението на ГЕРБ, като то е било практика и в тяхното управление. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 11 години
Целта на компроматната война на БСП и ДПС е хората да не отидат да гласуват. Разберете, че ако не гласувате ни чака повторение на мародерството и национално предателство в периода 2005 - 2009.Това е една книга, която наскоро ми препоръчаха и точно показва методите на БСП и специално на Станишев. Авторът и е доказано честен и признат човек.***.nikolaikamov.com/book/kamov-book.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още