IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сова Харис: БСП и ГЕРБ са с почти равни резултати преди изборите

Според проучването на агенцията за ГЕРБ ще гласуват 20,9% от избирателите, за БСП - 20,4%.

10:07 | 09.05.13 г. 5
Сова Харис: БСП и ГЕРБ са с почти равни резултати преди изборите

Проучване на агенция „Сова Харис“ показва, че ГЕРБ и БСП са с почти равни резултати преди изборите на 12 май. Изследването е проведено между 2 и 7 май и е поръчано от  ТВ7 и News7. В проучването са участвали 1 200 души.

За ГЕРБ ще гласуват 20,9% от избирателите, за БСП -  20,4%. ДПС събира вота на 5,2% от имащите право на глас, "Атака"  - 4%, РЗС – 2,4%, Движение "България на гражданите" - 2,4%, СДС - 2,3%, ДСБ и БДФ- 1,7%, ВМРО БНД 1,1% и "Национален фонд за спасение на България (НФСБ) -1%

Анкетата сочи, че 37% от имащите право на глас няма да гласуват на изборите, заяви шефът на Сова Харис Васил Тончев по ТВ7 тази сутрин. Интервюто е направено по домовете на хората по метода "фейс ту фейс", което е стандартната процедура за добро изследване. Извадката е представителна, обясни още за метода на проучването Тончев.

63% от хората с право на глас смятат да гласуват, като значителна част не са решили за кого, допълни Васил Тончев.

Той добави, че процентите на всички партии значително се вдигат, изчислено само за тези, които са заявили, че ще гласуват.

При заявилите, че ще гласуват, процентът на ГЕРБ е 33,1, на БСП - 32,3, на ДПС - 8,3, на Атака - 6,3, на РЗС-  3,8.

Разликата между двете водещи партии е в рамките на социологическата грешка, призна Васил Тончев. Ако в парламента влязат 4 партии, депутатските мандати ще бъдат разпределени по следния начин: ГЕРБ ще има 99 депутати, БСП-  97, ДПС - 25, Атака - 19. Конфигурацията ще се промени при влизането на още една или още няколко партии в парламента.

Значителна част от хората се страхуват да кажат реалните си намерения за изборите, призна обаче шефът на Сова Харис. Не е изключено бариерата от 4% да бъде прескочена от РЗС и Движение България на гражданите.

Повече новини за България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
hagan
преди 11 години
това изследване е направено по поръчка на бареков и сами може да решите колко е обективно все едно евреите да напишат история колко е хубаво в третия райх
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Още нещо което трябва да се забрани. Да се правят залози кой ще управлява страната. СЪС ЗАКОН. Мислите ли, че ако нямаше такива залози, тея измислени СОВА ХАРИС щяха да покажат еднакви резултати за двете партии? В момента се обират последните залози преди неделя. Защото ако герб води с 10-20% никой няма да залага. ТОВА Е НАЙ-МАЛКОТО НЕМОРАЛНО да се правят залози на избори плащани от всички нас - ТОВА ТРЯБВА ДА Е ЗАБРАНЕНО!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Аз мисля че първото, което трябва да се направи е нито един управляващ да няма имунитет.Второто е да се напише правилник и да се дефинира морален кодекс на обществения служител. Който не ги спазва - ако е нарушил правилника в затвора, ако е нарушил моралния кодекс да губи работата си и да влиза в черен списък. Който веднъж е попаднал в черния списък да няма право да заема обществена длъжност повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Може да има съвет от толкова човека, колкото са областите на България, и да бъдат поименно избрани, а не партиино. Всеки с персонална отговорност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още