IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Чака ни коалиция БСП-ДПС или нови избори наесен

Вижте първите коментари на икономисти за възможните коалиции в новия парламент

12:04 | 13.05.13 г. 45
Икономисти: Чака ни коалиция БСП-ДПС или нови избори наесен

Часове след първите резултати от предсрочните парламентарни избори Investor.bg събра коментари от икономисти и експерти за възможните коалиции в новия парламент, за вероятността от нови избори наесен и за ролята на новото политическо управление върху икономическите процеси в страната.

Георги Ангелов, институт "Отворено общество": Няма да имаме бързо правителство, нужни са много компромиси

Основният риск оттук насетне е ако не може да се създаде стабилно правителство с достатъчно мнозинство, така че да се приемат закони безпроблемно. Необходимо е правителство с дългосрочна визия, така че да изкара цял мандат, а не просто да оцелява след всеки пореден вот на недоверие.

Очевидно БСП и ДПС нямат достатъчно мнозинство, нито ГЕРБ и „Атака“. Теоретично са възможни три варианта. Първият е за широка коалиция между ГЕРБ и БСП, разбира се, с цената на много компромиси. Вторият вариант е коалиция анти-ГЕРБ, която да не е основана на политически и икономически програми, а на това, че всички не харесват ГЕРБ. Третият сценарий е анти-БСП – ако ГЕРБ обедини други партии по някаква формула.

И трите варианта са трудни. Но в момента стимулите са такива, че никой не иска нови избори наесен, защото тогава и други партии биха влезли в парламента, което не е изгодно за основните играчи. Във всички случаи ще се търсят възможности за коалиране докрай. Ето защо смятам, че един от посочените варианти, ще бъде реализиран. Предстоят обаче много дълги и сериозни преговори с много компромиси. Така както БСП направиха компромис с избора си на Пламен Орешарски за премиер, така и другите политически сили ще трябва да направят своите компромиси – и с предизборните си програми, и с личностите, и с популизма.

Предстои дълъг период на преговори. Няма да имаме бързо правителство. Но след този дълъг период на преговори и компромиси можем да имаме едно  правителство, което ще е стабилно дългосрочно, а това ще е добре и за инвеститорите.

Петър Ганев, ИПИ: Няма пожар за гасене във фискалната политика

Още преди изборите заявихме, че нямаме пожар за гасене във финансов аспект. За фискалната политика не е толкова важно дали има парламент, или не. Дори и цяла година да няма законодателна власт, нещата при фиска са както трябва - нямаме спешност в това отношение. Разбира се дългосрочните предизвикателства остават.

По отношение на възможните коалиции оттук нататък – ясно е, че ГЕРБ няма варианти. Остава коалицията между БСП и ДПС, която е спорна, ако не съберат 120 места. Това няма да е стабилна формация, но е възможно да просъществува и да остане консистентна до последно. Но за широк консенсус е трудно да се говори.

Афишираната идея на БСП за програмно правителство е трудно осъществима, защото няма достатъчно много партии в парламента. Определено при налични четири партии надпартийно управление е трудно. По-скоро е възможна ориентацията към партии извън парламента, към неправителствения сектор и към граждански сдружения. Но в този случай ще бъде доста трудно обществото да бъде убедено, че тази коалиция е устойчива, защото по своята същност ще си остане партийна.

Идеята на ДПС за коалиции извън парламента не е невъзможна, но в крайна сметка е важно кои са управляващите вътре в парламента, защото точно те ще имат глас при важните решения, а тези, които са извън него, няма да имат тежката дума. Вероятно ще се получи нещо като гражданския борд досега – няма да може да се разчита на подобно обединение като на устойчива коалиция.

Коалиция между БСП и ДПС е възможна, но трябва да изчакаме. Ако не – отиваме към нови избори.

Лъчезар Богданов, Industry Watch.: Не е невъзможна коалиция между ГЕРБ и БСП

В България през последните 10 години се вижда, че има голямо разминаване между реалност и образ. Партиите се „разполагат“ според някаква ос в лява или дясна страна. Същевременно действията им са коренно различни. Нека вземем пример с партия „Атака“, която според социолози се води дясна. Истината е, че „Атака“ е една крайно лява партия. Ето защо не могат да бъдат правени никакви предварителни прогнози от икономическа гледна точка по повод предстоящите политики на правителството, което ще бъде сформирано.

Нека се върнем назад във времето в годините на управление на Тройната коалиция. Въпреки че на власт бе Сергей Станишев, може да се каже, че по онова време бяха въведени значителни облекчения за малкия и среден бизнес. Същите тези бяха отнети при управлението на ГЕРБ, но пък бяха прокарани други политики.

По повод бъдещи коалиции в новия парламент бих казал, че не е невъзможна коалиция между БСП и ГЕРБ. Както самият Бойко Борисов се пошегува преди време, ГЕРБ може и да тръгне "по пътя на левия популизъм“.

Програмно правителство, както Станишев предлага да бъде съставено, е формула, която не съществува в съвременния политически живот и е невъзможна. Дори при управлението на Тройната коалиция ставаше въпрос за коалиция, а в никакъв случай за прогамно правителство. То е формула за екстремни ситуации, а в България все още не е настанала такава.

Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 1 rate down comment 0
wenci
преди 10 години
Трябва да се променя конституцията - относно изборите, референдумите, управлението - трябва да се доуредят неуредиците.Не може за шофьорска книжка - изискване основно образование, а за гласуване може и от гората и от чужбина......Какво общо имат тези гласуващи със системата - те не са в нея.Критериите за изборите трябва да са други - правото на глас трябва да се заслужи, а не да се има по рождение...т.н..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 1
kroum
преди 10 години
Любовта между ДПС и Атака завършва с сватба БСП ще им кумува а ЧЕСТИТО!Спекулира се че булката е в третия месец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 0
MVA123
преди 10 години
Горкият Пламен Орешарски. Ще си измият ръцете с него.Л аком *** глава затрива. Ако не купят другарите някой от хората на Сидеров, ще са под ежедневната угроза на неуравновесен тип да ги направи за резил. Програмно правителство е възможно само с участието на всичи в парламента, може и без Сидеров.В противен случай Пламен е салфетка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 10 rate down comment 3
i_ivanov80
преди 10 години
Правителството е ясно - БСП и ДПС и подкрепяно от Атака. Просто и трите партии няма да искат да позволят нови избори, защото най вероятно ще има време за нова дясна партия и ще им паднат здраво процентите. Ясно е, че голяма част от вота на БСП и Атака беше отрицание на ГЕРБ.Аз от доста време приказвам, че ГЕРБ бяха по-малкото зло, но сега предстои да проследим всички как се оказвам прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 13 rate down comment 1
0pk
преди 11 години
Хората висше си купуват и министри стават, че за неграмотните ли няма да може. Ще има рязък бум на неграмотни с дипломи за средно образование. Просто ще им се подарят дипломи. Много сте наивни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 16 rate down comment 6
melon
преди 11 години
Абе наистина трябва да има минимум средно образование човек, за да има право на глас. Освен това хора, неживеещи в страната и неплащащи данъци тук нямат също морално право да гласуват.Егати цирка - пак турците и комунистите ще яхат държавата. Колко трябва да сме глупав народ? Колко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 16 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Хората имат голяма вяра на Ел. гласуване. И най-малка сметка не си дават колко е манипулируемо това. ОСОБЕНО с нашата държавна администрация, пропита от корупция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 20 rate down comment 0
v_tin
преди 11 години
Мисля че най добрият вариант са нови избори, като се забранят гласовете на емигрантите/ или се спази изцяло принципа на уседналост- 6 месеца в държавата/. Не може хора с двойно гражданство да определят кой да бъде в парламента, отделно ново велико народно събрание трябва да намали броя на депутатите до около 80 души. Нужно е ново мислене, а със стари к-ви нов бърдак не става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 8 rate down comment 0
v_tin
преди 11 години
Не знам какво разбираш под електронно гласуване, но мисля че ако се мине през 2-3 проксита, ще хванеш на босия цървула от къде гласува. Или и да го хванеш ще бъде прекалено късно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 11 rate down comment 0
Slavvi
преди 11 години
"Стига глупости! Както ВСЕКИ има право да се образова, така и ВСЕКИ пълнолетен българин има право да гласува. Не може никой да оспори това негово право."С извинение Веско, ама все едно ми говори някой ***, който си мисли, че в тази държава има само права и няма никакви задължения. Няма задължение да се образова, няма задължение да плаща данъци, няма задължение да си плаща сметките и осигуровките, няма задължение да пази чистота, общественото имущество и да спазва законите.......В тази държава всички имаме както права, така и задължения. *** си гледат само правата, престъпниците и политиците също. Останалите, които сме от еВаната страна - имаме само задължения. И ето до къде я докарахме. За мен образователния ценз за гласуване е задължителен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още