IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Константин Пенчев: Изборите у нас са на практика необжалваеми

Трябва промяна в Конституцията, категоричен беше националният омбудсман

08:24 | 17.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Константин Пенчев: Изборите у нас са на практика необжалваеми

На практика изборите у нас са необжалваеми и по тази причина трябва да бъде направена промяна в Конституцията, заяви националният омбудсман Константин Пенчев. Що се отнася до тези избори, има известен шанс ГЕРБ да поискат касиране на изборите със собствената си избрана на тези избори парламентарна група.

"Има тълкувание, според което мандатът на Народното събрание започва с датата на изборите, а не от деня за полагане на клетва", заяви Пенчев в ефира на bTV.

Това поставя страната в "шизофренично положение", защото Народно събрание още не е конституирано и то не може да сезира Конституционния съд за каквото и да било, но в същото време вече има депутати, които могат да се обърнат към съда с искане за отмяна на изборния резултат.

В същото време партията "Национален фронт за спасение на България" няма как да направи искането, дори и да има правни основания.

Припомняме, че в четвъртък по време на своята първа пресконференция бившият премиер Бойко Борисов заяви, че ще поиска касиране на изборите. По процедура Конституционния съд може да бъде сезиран от една пета от народните представители, Народното събрание, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд, главния прокурор или президента.

Сотир Цацаров и Росен Плевнелиев вече декларираха, че няма да сезират съда, дори и да получат жалба от ГЕРБ. Тези органи не могат да бъдат принудени да придвижат получената жалба. "Как ще бъдат санкционирани, ако не го направят? Няма процедура", обясни Пенчев. 

Бившият председател на Конституционния съд Неделчо Беронов обясни, че трябва целият състав на ВАС или ВКС, всички съдии, да се обърне към Конституционния съд при получаване на жалба, не председателя на съответния съд и така шансовете за обжалване на изборите намаляват.

Пенчев заяви освен това, че именно тази процедура трябва да може да бъде променена, защото не е редно да няма как засегнато лице директно да се обърне към Конституционния съд. Като национален омбудсман обаче тези избори не трябва да бъдат обжалвани, независимо дали има правно основание за това или не.

"Хората нямат нужда от това в тази криза и тази нестабилност", допълни още Пенчев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kroum
преди 11 години
Любовта между ДПС и Атака завършва с сватба БСП ще им кумува а ЧЕСТИТО!Спекулира се че булката е в третия месец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още