IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК: Собствениците не трябва да са отговорни за сметките за ток на наемателите

Изискването за солидарна отговорност на наемодателя за консумирания ток от наемателя, ограничава рационалното потребителското поведение, смята комисията

13:42 | 17.05.13 г.
КЗК: Собствениците не трябва да са отговорни за сметките за ток на наемателите

Комисията за защита на конкуренцията смята, че наемателите на недвижима собственост трябва да могат да сключват самостоятелни договори с енергийните предприятия за предоставяне на партида за ток. Същевременно комисията е категорична, че собствениците на имоти не трябва да бъдат отговорни за сметките за консумиран ток от страна на наемателите, съобщават от КЗК.

Антимонополното ведомство е установило, че изискването на "ЧЕЗ Електро България" за солидарна отговорност на наемодателя за консумирания ток от страна на наемателя, ограничава рационалното потребителското поведение.

КЗК предлага ограничението да отпадне от общите условия на договорите, които ЧЕЗ сключва с клиентите си, или да бъде променено.

Комисията се е самосезирала по сигнал от гражданин за текст от общите условия, според който енергийното предприятие изисква от собствениците на недвижими имоти да поемат солидарна отговорност с наемателя за дължимите от него суми като условие да открие партида на името на наемателя и да го снабдява с ток. С други думи  наемодателят да бъде отговорен за всички суми за ток, ако наемателят откаже да ги плати.

В решението на КЗК се подчертава, че няма правна пречка наемателите на недвижими имоти, въпреки че не притежават вещни права върху тях, да бъдат считани за потребители на електроенергия и, съответно, да сключват самостоятелни договори с енергийните предприятия. КЗК счита, че с цел яснота и правна сигурност, е препоръчително тази възможност да бъде изрично предвидена в приложимата нормативна уредба.

Антитръстовата комисия напомня, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) може да направи преглед на общите условия на всички електроснабдителни предприятия, за да провери дали не съдържат подобни клаузи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още