IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 май

07:49 | 27.05.13 г.
Преглед на печата за 27 май

Смяна на посоката - фискалният резерв надхвърли 5.3 млрд. лева

в. Капитал Daily

Размерът на фискалния резерв се е увеличил и е над 5.3 млрд. лева, показват данните на Българска народна банка за правителствения депозит при нея. Практиката от последните години показва, че освен тези средства в търговските банки държавата разполага с още между 300 и 500 млн. лв., което означава, че общият размер на резерва клони към 6 млрд. лв. в края на май.

Фискалният резерв е първият буфер, на който правителството може да разчита при евентуално неизпълнение на бюджетните приходи и при възникването на извънредни разходи от всякакво естество. Затова и равнището му винаги е било повод както за спекулации, така и за основателни критики от страна на опозиционните партии към правителствата, особено при управлението на ГЕРБ.

Д-р Таня Андреева е предложението за здравен министър

в. Капитал Daily

Директорът на болница "Шейново" в София д-р Таня Андреева е прииела да бъде министър на здравеопазването. Това обяви самата тя по бTV в неделя. Това е първото официално име в бъдещия кабинет на Пламен Орешарски, чийто пълен състав се очаква да бъде обявен в понеделник.

Андреева разказа, че лидерът на БСП е разговарял с нея и тя приела поканата му за поста, защото имала много допирни точки с програмата за управление на здравеопазването на левицата. "Тя е доста по-социална, държавата доста повече присъства в сектора", посочи директорът на "Шейново" и добави, че при повишаваща се заболеваемост и демографска криза като "майка трябва да се намеся, за да гарантирам по-добро здравеопазване".

Свалят таксите за покупки с карти

в. Стандарт

По-ниски такси за плащане на малки суми чрез банкови карти в магазините може да събират операторите на дебитни и кредитни карти. Идеята е да се облекчат търговците, които сега плащат сериозни такси за да предложат на клиентите си ПОС терминали за банкови карти.

Подобен модел, който насърчава малките плащания с банкови карти, е възприет в почти всички страни-членки на Европейския съюз. Този модел скоро може да заработи и в България, научи "Стандарт".

Фирми изчезват и мамят със заплати

в. Стандарт

Да имаш работа невинаги означава да получаваш заплата. Напоследък зачестяват случаите на служители, които ходят редовно в офиса, но не вземат полагащото им се възнаграждение с месеци. Точно такъв е случаят с четирима служители на "Дигидев" ЕООД - българска компания, чийто собственик е холандска фирма.

Всичко било наред и заплатите, макар и с малко закъснение, били изплащани навреме до март тази година. Тогава служителите не получили заплати, не взели възнаграждението си и за следващите два месеца. Те дори не успели да се свържат с работодателя си, за да получат от него обяснение за причините. Когато опитали да напуснат работа пък, се оказало, че и това не могат да направят.

Вигенин става външен министър

в. Стандарт

Евродепутатът Кристиян Вигенин ще е външен министър в програмното правителство на Пламен Орешарски. Това потвърдиха пред "Стандарт" високопоставени източници от "Позитано" 20. Самият Вигенин отклони въпроса.

За това, че той ще е титуляр на поста, загатна призивът му в четвъртък към президента Росен Плевнелиев да спре всички назначения на посланици. Именно от писмото на Вигенин стана ясно, че служебният премиер Марин Райков, който е и външен министър, е номинирал осем нови дипломати. По неофициална информация той ще отиде в Рим.

Пускат магистрала „Тракия” през юли

в. Новинар

Колите ще фучат към морето по изцяло завършената магистрала „Тракия” още през юли. Ремонтните работи по трасето провери вчера шефът на Изпълнителна агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров.

Работата е значително напреднала от последната проверка през март, съобщиха вчера от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. По трасето има достатъчно техника и работници, показа инспекцията на обекта вчера. Осигуряват се и инертни материали.

Транспортното министерство дава нови 700 000 лева за анализ на БДЖ

в. Сега

700 000 лева без ДДС ще струва анализ на жп сектора у нас, който трябва да покаже към закупуването на какви влакове трябва да се насочи транспортното министерство, за да модернизира държавните железници. Това показва справка в регистъра на обществените поръчки.

Парите идват по линия на техническата помощ от европейската програма "Транспорт". Прегледът на законодателството и състоянието на БДЖ трябва да бъде направен в рамките на 5 месеца. Предложената от кандидатите цена за изпълнение на поръчката ще носи 40 точки. По-важно ще бъде техническото изпълнение на задачата, което ще носи 60 точки при определянето на победителя.

Електронна туристическа платформа стартира пилотно в Пловдив

в. Сега

Електронна туристическа платформа тръгва пилотно у нас. Тя ще бъде представена днес в Пловдив от министъра за развитие на електронното правителство Роман Василев и от кмета на града инж. Иван Тотев.

В нея влизат над 43 000 обекта в сферата на хотелиерството и ресторантьорството от цялата страна. Платформата ще има публична и административна част, в която се събират всички данни, необходими за ползване от държавната и общинската администрация.

Само 18 биологични животновъди работят в България

в. Сега

От 2800 сертифицирани биопроизводители само 18 са животновъди. Това заяви управителят на фондацията за биологично земеделие "Биоселена" д-р Стоилко Апостолов. Най-добър показател страната ни има при биоовцете. У нас към края на 2012 г. има около 9 хил. овце, отглеждани по биологичен начин, сочи доклад за развитието на биологичното земеделие на ресорното министерство.

Техният брой е нараснал значително в сравнение с 2006 г., когато са били едва 1000. Биоговедата у нас са малко над 1000, като за 2 години броят им е нараснал над два пъти и половина. Биокозите у нас са намалели - в края на миналата година те са под 3000, през 2011 г. са били почти 3500.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още