IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 31 май

07:42 | 31.05.13 г.
Преглед на печата за 31 май

Спешните задачи на икономическите министри

в. Капитал Daily

Изтичащи важни срокове по приоритетни проекти, следване на обща правителствена програма и лична визия за управление. В това триединство ще минат първите месеци на новите министри. Част от тях вече обявиха своите първи стъпки. Други тепърва ще се изявят.

Работата, която трябва да се свърши обаче, изобщо не е малко - страната се намира на финалната права по преговорите с Брюксел за новия програмен период, социалното напрежение и очакванията за по-добро управление все още не са уталожени, а важните секторни реформи така и не са започнати. Премиерът Орешарски поиска няколко седмици кредит на доверие, но задачите не чакат. Ето най-важните от тях в министерствата, които отговарят за цели икономически сектори.

Израелският посланик хвали бизнес климата в Пловдив

в. Стандарт

Израелският посланик Шаул Камиса Раз похвали бизнес климата в Пловдив. Дипломатът пристигна под тепетата, за да участва в откриването на пленерът „Пловдив и Йерусалим – градове на толерантността", по време на който 15 художници ще творят тематични картини на площада пред общината.

Гостът, който не веднъж е бил в Пловдив, сравни двата града на базата на огромното културно наследство, което имат. Именно с това Пловдив е привлекателен за израелските туристи, подчерта посланикът. Градът по думите му е предпочитан и от бизнеса от неговата страна, който вече е стъпил под тепетата. Досега израелци са инвестирали активно в недвижими имоти.  

Държавата ще строи заводи

в. Стандарт

Държавата ще създава нови предприятия или ще възстановява съществуващи в сфери с висока добавена стойност. Това е записано в "Националните приоритети на програмното правителство", внесени в Народното събрание. Идеята е да се стартира 10-годишна програма за реиндустриализация на икономиката.

Държавата ще участва в перспективни високотехнологични производства чрез апорт на активи или формиране на капитала на търговски дружества в партньорство с иновативни компании със солидни пазарни позиции. Новото правителство ще направи и оценка на резултатите от приватизацията и концесиите в сектора на т.нар. естествени монополи, като ще се въведе ефективен котрол върху дейността на компаниите. Ще бъде изработена и дългосрочна стратегия за природните богатства в страната.

Ускоряват строежа на Дунав мост 2

в. Новинар

Днес в Народното събрание ще влезе за ратифициране споразумението между България и Румъния за изграждане на смесеното дружество за управление на Дунав мост 2, предаде КРОСС.

Така ще може да се ускори създаването на дружеството и в средата на юни да бъде открит Дунав мост 2 при Видин - Калафат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още