IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът отмени решението на МС за медицинските дейности

Постановлението беше обжалвано от Българския лекарски съюз веднага след приемането му през януари

17:53 | 03.06.13 г.
Съдът отмени решението на МС за медицинските дейности

Върховният административен съд (ВАС) отмени постановлението на Министерския съвет, с което се въвеждаха обеми и цени на медицинските дейности, едностранно определени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Постановлението беше обжалвано от Българския лекарски съюз (БЛС) веднага след приемането му през януари тази година, съобщават от организацията.

Лекарското съсловие изложи редица доводи за неговата незаконосъобразност, включително и нарушаването на процедурата за публично оповествяване на проекта за постановление, което води до задкулисно определяне на цените и обемите на медицинската помощ.

Пропомняме, че БЛС по време на предварителните преговори за Националния рамков договор (НРД) за тази година, договори с касата цените и обемите на медицинската помощ, но впоследствие те бяха игнорирани и касата и тя сама наложи параметрите на медицинската помощ. Това доведе до широко недоволство сред съсловието, тъй като на практика не беше променена стойността на редица медицински услуги.

Бяха засегнати пряко и здравноосигурените лица, тъй като недофинансирането на системата означава и намаляване на качеството на медицинската помощ.

Становището на лекарското съсловие беше, че касата е намалила драстично цените на дейностите без мотиви.

Методиката предвиждаше касата да покрива цената само на най-евтиното изделие от дадена група. Ако пациентът има нужда от друг, по-скъп консуматив, той трябва да си го закупи без възможност да доплати само разликата в цената.

Пациенти и експерти също бяха против методиката, тъй като тя ограничава конкуренцията при избора на изпълнител за доставка на даден вид изделие и така се създават условия за монополизиране на този пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още