IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната класа е намаляла с около 200 хил. души за 5 години

Около 3,5 милиона българи живеят в домакинства със средни доходи към 2010 г., изчисляват от ИПИ

14:38 | 04.06.13 г. 4
Средната класа е намаляла с около 200 хил. души за 5 години

С около 200 хил. души се е свила средната класа в България за периода 2005-2010 г., сочат резултатите от изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Около 3,5 милиона българи живеят в домакинства със средни доходи към 2010 г., посочват от института. Делът на населението от домакинствата със средни доходи достига 46,9%, на населението с ниски доходи – 43,5%, а на населението с високи доходи – 9,7%.

От института са установили също така, че за периода 2005 – 2010 г. броят на хората в домакинствата с високи доходи се е увеличил с около 2% за сметка на средната по доходи класа.

В първите 2 години на кризата обаче (2009 и 2010 г.) средната по доходи класа, която е забогатяла по време на икономическия бум, не е изгубила голяма част от доходите си.

Институтът е избрал като основен показател за определяне на средната класа медианния нетен еквивалентен доход на едно домакинство, тъй като няма официална статистика за собствеността или благосъстоянието на населението. Изследвани са всички доходи, които получава едно домакинство - доходи от работа, инвестиции и социални помощи, както и всички други доходи на домакинството, без платените данъци и социални плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
CGY
преди 10 години
Планът за петилетката явно е изпълнен!Сериозно, 47-те % със средни доходи е много грешно да се бъркат със средна класа! Средна класа се определя според стандарта на потребление и услуги, които могат да си позволят. Реално към "средна класа" могат да се причислят голяма част от хората с високи доходи и някаква част от хората със средни доходи. Тя е моторът на обществото и икономиката, тя ражда идеите и стои в основата на гражданския контрол (не бусовете с мегафони). Неотложно трябва да се създадат предпоставки все повече хора да се стремят към това ниво, но явно не е достатъчно популистко! Съвсем друго си е да имаш мнозинство на прага на социалния минимум, което да мисли предимно за физическото си оцеляване, да го плашиш с "турците" и други вещици и да въздиша по псевдо-национализъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още