IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията се стабилизира на ниво от 2% на годишна база

Потребителските цени през май са се понижили с 0,1%, а от началото на годината дефлацията достига 0,7%

11:45 | 12.06.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията се стабилизира на ниво от 2% на годишна база

Националният статистически институт (НСИ) публикува данните си за инфлацията за месец май 2013 г. От тях става ясно, че годишната инфлация отново е 2%, след като през април също беше толкова. Потребителските цени през май са се понижили с 0,1% спрямо април, а от началото на годината дефлацията достига 0,7%.

Спрямо април през май цените на стоките и услугите в основните потребителски групи не са се променили значително. Все пак с много малко са поевтинели хранителните продукти и безалкохолните напитки (-0,2%). Без промяна остават разходите, които правим за услугите в секторите транспорт, съобщения, образование и настаняване.

През месец май поевтиняват цените на зеленчуците, а се увеличават цените на цитрусовите плодове, което е нормално за този период от годината. Повишение има при картофите - с 22,6%, както и при сладоледа (+1,8%) и бирата (+1,1%). Отново намаляват цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти - с 0,5%.

През май цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла, каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата), са се понижили с 0,4% спрямо април. От началото на годината "малката кошница" е поевтиняла с 0,5%.

Цените в малката кошница са се изменили спрямо предходния месец, както следва: хранителни продукти (-0,7%), нехранителни стоки (-0,2%), а цените на услугите остават без промяна.

Според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ*) през миналия месец не е регистрирана инфлация, докато на годишна база тя е 1%.

* Основните разлики между европейския ХИПЦ и националния ИПЦ са, че първият обхваща и потреблението на нерезидентите на територията на страната, както и че ползва тегла отпреди три години (по данни на националните сметки), докато при ИПЦ се ползват тегла от предходната година (по данни от наблюдението на домакинските бюджети).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 10 години
НЯМА ЛИ АДМИНИСТРАТОРИ ДА ГО БЛОКИРАТ ТОЗИ БЕ?!?!!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
jelenski
преди 10 години
Кабинета Орешарски работи от ден 1-ви на макс и само месец след парламентарните избори, започват реализацията на предизборни ангажименти. За първи път правителството има план какво да прави месец за месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
albobo76
преди 10 години
Тези от НСИ са големи магьосници бе. Иска ми се да знам от къде пазаруват, защото където аз пазарувам нищо не е намалило цената си, а точно обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още