IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четвърта серия на #ДАНСwithme*

Над 15 хил. демонстранти в София искат оставката на Орешарски за четвърти пореден ден

20:19 | 17.06.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	София, малко преди 18,30 часа. <em>Снимка: БТА</em></p>

София, малко преди 18,30 часа. Снимка: БТА

Хиляди хора протестират за четвърти пореден ден срещу правителството и назначаването на Делян Пеевски за директор на ДАНС на площад „Независимост" пред Министерския съвет и пред сградата на Парламента. Протестите се организират в социалните мрежи под надслов #ДАНСwithme.

И днес хората развяват знамена и скандират „Оставка“, като митингът отново премина в шествие към Народното събрание и Орлов мост.

Около сградите на Министерски съвет и президентството има засилено полицейско присъствие и отново са мобилизирани микробуси на жандармерията. Сред присъстващите граждани за пореден път се виждат политици, сред които бившият депутат от Синята коалиция Ваньо Шарков, както и Павел Чернев, също бивш депутат.

Протестиращите са издигнали плакати с надписи "Народът не преговаря", "На зъл орех, зъл прът", "Атака се прецака“. „Само Болен от парите е доволен" и други. Сред исканията днес се забелязват и такива за смяна на конституцията, за нови избори и за свикване на Велико народно събрание.

Около 20,15 часа протестиращите стигнаха "Орлов мост", който бе блокиран за движение. По-късно шествието продължи по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока НДК. Заради шествието е спряно движението на кръстовището на бул. "Мария Луиза" и бул. "Цар Освободител", както и по бул. "Дондуков" при Министерски съвет. Малко след 20 часа бе спряно движението и по "Орлов мост".

В рамките на акция в социалната мрежа Facebook днес до фонтана пред президентството се проведе и инициативата „Участвай позитивно в протеста". „Вярваме, че наред с протестите е важно и разговаряме за бъдещето и за това, което искаме да постигнем заедно. Ето защо ви каним да споделите вашите позитивни мечти за България", призовават организаторите в социалната мрежа. По време на акцията протестиращите използваха тебешири, с които на пространството до фонтана пред президенството описаха и нарисуваха как изглежда България в мечтите им. 

Напрежението обаче се покачи значително след 22 часа, когато протестът стигна до централата на "Атака". Много жандармеристи с щитове охраняват централата на партията на Волен Сидеров. Между протестиращите и привържениците на "Атака" полетяха и пластмасови бутилки.

Улица "Георги С. Раковски" около централата на партията е обградена от жандармерия. Преди да стигнат дотам, протестиращите скандираха: "Волене, идваме" и "Извини се!" Пред централата на "Атака" те скандираха: "Турци!".  В момента от двете страни на барикадата продължават да се замерят с бутилки, а на мястото пристигна допълнително полиция. Протестът пред "Атака" продължава над половин час.

Според информации в социалните мрежи най-малко трима са пострадали при протеста пред централата. Репортер на Дартс нюз е ударен по главата от бутилка, а по информация на БНР пострадал е и депутатът от “Атака” Кристиян Димитров. 

Повече за инцидентите пред сградата на Атака прочетете в Dnes.bg!

Протести тази вечер има и в другите големи градове.

Във Варна протестиращите за пореден път блокираха кръстовището пред общината и в двете посоки. Хората скандират „Мафия" и „Оставка", предава БТА. Очаква се протестиращите да се отправят на шествие по улиците на града и да обикалят, както през предходни дни централите на партиите БСП, ДПС и „Атака".

Около 2000 души днес протестират в Пловдив. Те вече преминаха през централата на „Атака" в центъра на града, където скандираха „Волен вън" и „Предател", а след това се преместиха към централата на БСП, където в момента се провежда председателски съвет на партията.

И в Добрич за трета поредна вечер на протест пред областната администрация са се събрали стотици граждани, които са категорични, че ще излизат ежедневно, за да подкрепят протестите в страната и заявяват своето "не" на настоящото управленско статукво. Исканията са за промяна на изборния кодекс като бариерата за влизане в народното събрание бъде свалена до 2 %, за да могат в парламента да влязат нови и чисти лица.   

Близо 200 души поискаха оставката на правителството на митинг-шествие в Сливен, организиран в социалната мрежа Facebook. Около сто души протестираха пред партийния клуб на БСП в Ловеч. С шествие протестиращите тръгнаха от площад "Екзарх Йосиф Първи", преминаха през центъра на града и се спряха пред сградата на червените. Десетки бяха и протестиращите във Велико Търновo

Масовите протести започнаха в петък следобед, след като парламентът скоростно прие за председател на ДАНС номинирания от премиера депутат от ДПС Делян ПеевскиПрезидентът Росен Плевнелиев остро се противопостави на решението на парламента да избере за председател на ДАНС Пеевски. Държавният глава дори настоя Народното събрание незабавно да преразгледа решението си. „Когато подписах указа за обнародването на промените в Закона за ДАНС, не знаех кой ще бъде избран за председател. А закона не върнах, защото вярвам, че демокрацията повелява на всяка ново управление да се даде шанс да реализира идеите си”, обясни държавният глава.

 Над 10 000 души само в София и хиляди из цялата страна се стекоха на протест в петък, часове след като депутатът на ДПС оглави ДАНС. След като още в събота самият Пеевски изказа готовност да се откаже от поста, протестите се насочиха и срещу кабинета като цяло. В неделя самият премиер Пламен Орешарски и лидерът на БСП Сергей Станишев, които ден преди това стояха категорично зад кандидатурата на Пеевски, също смениха позицията си. Това обаче не успокои протестиращите, които насочиха гнева си срещу кабинета, който е издигнал Пеевски. 

Снимки от протестите в цялата страна вижте в галерията 

*Информацията е актуализирана в 23,35 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
prodigal
преди 10 години
Младите хора са предимно безработни или извън страната, благодарение на "умелото" ръководство на Пашата. Не ме интересува политика, сама по себе си, но имам топки, да протестирам постоянно и срещу нещо не толкова лесно за протестиране, като БСП.Премиер от СИК е не по малко скандално, но си мисля че протестите срещу него бяха доста закъснели и организирани, както и тези са организирани, със съдействието на едни хора дето не ни мислят доброто.А те са силни, щом накараха единия да си тръгне, а другия да се обеси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Така е било. За мен обаче партиите са нещо от миналия век. Неефективни структури срастнали се с държавата, някой от тях просто смучейки ресурс без дори хората да знаят за съществуването им. Безспорно Хитлерова Германия е много краен вариант. Не вярвам, че всяка държава,която забрани партиите, ще свърши със война за завладяване на останалия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
george_tn
преди 10 години
Не е ли странно да възкресиш държава и да подлъжеш цял народ че живее добре, а после да бъде заклеймено всичко направено, като тотална грешка. А и хем искате да се оправи държавата, хем не искате национализъм. Ми то не може така ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 6
jelenski
преди 10 години
Несъмнено кандидатурата на Пеевски беше грандиозен гаф. Въпреки това трябва да заработи правителството, защото в крайна сметка нямаме никаква икономика и никакви алтернативи за съвземане от кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
arco
преди 10 години
Всъщност наистина не може да има демокрация без партии. Ако видиш музея на нацизма в Берлин, там пише как когато са избирали нацистите, греманците им било писнало от партиите и смятали, че е по-добре без партии. Затова и не са се съпротивлявали, когато Хитлер е забранил всички други партии и е превзел цялата власт. Мисля не е нужно да обяснявам как е свършило всичко за немците? Трябва да се учим от световния опит, а да не повтаряме стари грешки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Не че не са дефинирани исканията. Просто политиците и тези зад тях немогат да го разберат. За тях има само един модел - парламентарна република с партии. Този модел много им изнася, защото ни правят на луди с него и е одобрен от "западните ни партньори". "Неможе да има демокрация без партии" това ни го набиват постоянно и го ползват за извинение да експлоатират системата. Щото разбираш ли не можело без тях, Необходимото зло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 7
leonidoff
преди 10 години
Ето ти дефинирано ОСТАВКА ! Младите хора не издържат на комунистическата *** и ще я изметем. Ти тук много хубава работа вършиш, ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 20
prodigal
преди 10 години
:), това че народа скочи като един е просто супер, или поне ей най-сетне! Защото това означава, че има наченки на граждански контрол и важните семена са посяти, което е единственият шанс за България апропо, а не чаканият спасител, на такива им се нагледахме.Ама не виждам дефинирано какво в момента искат протестиращите, това е важното, а не какво не искат! Този дебелият, с какво не искаме, го ядем вече 23 години и твърде често на мутри и мошеници попадаме като алтернатива!Виждам хлапета тръгнали на нещо като концерт, дежурни селски партийни мутри, дори бащи разнасящи поколението и най-вече *** изживяващи се на служители на CNN, дето да се чуди човек как не ги е срам какво работят, при тази свобода на словото.Накратко, имаме пъстра картинка и без дефинирани искания.. със сигурност налива вода в чужда, за обществото, воденица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Уахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още