IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията за приватизация спря процедурата за БДЖ "Товарни превози"

Предишните управляващи очакваха поне 200 млн. лева от продажбата на дружеството

14:21 | 20.06.13 г. 2
Агенцията за приватизация спря процедурата за БДЖ "Товарни превози"

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол спря конкурса за приватизацията на БДЖ "Товарни превози". Мотивът е получено писмо от "Холдинг БДЖ", с което собственикът уведомява агенцията, че не може да посочи кога ще бъде вдигнат запорът върху дялове на приватизационното дружество.

През февруари Софийския градски съд наложи запор върху имуществото на компанията по искане на един от кредиторите - германо-ирландската "Депфа банк". 

Това е втори опит за продажбата на 100% от капитала на “БДЖ – Товарни превози”. Срокът за подаване на документи беше многократно удължаван - последният път беше в края на май. Според решението на агенцията по приватизация документи по търга трябваше да се приемат до 17 часа на 21 юни. 

Първата процедура за приватизация беше прекратена заради липса на купувач, а анализатори коментираха, че критериите са много завишени. Очакванията на предишното правителство бяха от приватизацията на БДЖ "Товарни превози" да постъпят 200 млн. лева. 

Решението на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е съгласувано с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, става ясно още от съобщението на ведомството. 

Припомняме, че преди броени дни транспортният министър обяви в интервю за Дарик радио, че не е против приватизацията на дружеството изобщо, но в този момент то може да бъде продадено само за "жълти стотинки". Данаил Папазов обясни, че има и други методи за спасение на компанията, сред които са изплащане на дълговете към Националната компания "Железопътна инфраструктура" с част от активите на холдинга. 

Още при встъпването си в длъжност транспортният министър заяви, че новото правителство ще спре приватизацията на БДЖ "Товарни превози". Тази идея беше подкрепена от синдикатите в компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
И второто е толкова повече пари от бюджета ще бъдат безсмислено наливани в подобни черни дупки без никакъв ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
karadjata
преди 10 години
колкото повече държавна собственост толкова повече за крадене ще има от политиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още