IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 юни

07:57 | 27.06.13 г. 2
Преглед на печата за 27 юни

Евтино жито сваля цените на храните


в. Стандарт

Богатата реколта от пшеница може да доведе до поевтиняване на повечето хранителни продукти. Това прогнозира шефът на Софийската стокова борса Васил Симов. В световен мащаб се очаква произведената пшеница да е с около 2 млн. тона повече от необходимото, което ще изправи производителите пред тежка ситуация. Възможно е да се наложи да продават стоката си и под себестойността, коментират зърнопроизводители. Очакваните рекордно високи добиви вече са довели до поевтиняване на житото и на борсата у нас с до 28% за последните шест месеца. В момента тон пшеница се изкупува на зелено за около 330 лв.

ББР даде 330 млн. директно на малкия и средния бизнес


в. Стандарт

Българската банка за развитие е предоставила над 330 млн. лв. нови директни кредити за малкия и средния бизнес през 2011 г. и 2012 г. Спрямо 2010 г. собственият кредитен портфейл на ББР е нараснал с над 50% и в края на 2012 г. е 608 млн. лв. За същия период държавната банка е отпуснала 130 млн. лв. кредитни линии на банки партньори за финансиране на проекти на малки и средни предприятия при изключително атрактивни условия. Над 90% от тези средства вече са усвоени. Към момента броят на директно отпуснатите от групата на ББР кредити за микро, малки и средни предприятия достига 488 при среден размер на кредита от 1,2 млн. лв.

Хотелиери искат 10% отстъпка за тока


в. Стандарт

Поне 10% по-ниски цени за тока се надяват да договорят хотелиери и ресторантьори след преговори с трите енергийни дружества у нас. "Искаме от операторите оферти за цени като за корпоративни клиенти, тъй като членовете на БХРА са представители на по-голяма част от туристическия бранш в страната.

Затова заедно като голям корпоративен клиент ще изберем този доставчик на ток, който ни предложи най-добри преференциални условия". Това заяви председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. В момента чакаме оферти от дружествата, допълни той.

Министър Данаил Папазов пратил извинително писмо на комисар Хаан


в. Сега

Транспортният министър Данаил Папазов се е извинил с писмо на европейския комисар по регионалната политика Йоханес Хаан за намесването на името му в спорното назначаване на зам.-министъра Петър Киров. Хаан се обиди, защото Папазов заяви преди дни, че заместникът е бил лично препоръчан от еврокомисаря. Министър Данаил Папазов оправда недоразумението с объркващите въпроси на журналистите. "Поради моята неопитност и поради това, че много журналисти ми задаваха различни въпроси, не успях да се ориентирам и не си завърших изречението", коментира той вчера.

Папазов заяви също, че не е успял да се свърже лично с еврокомисаря, но опитите за това щели да продължат. Самият Хаан пък уточни, че никога не е виждал Петър Киров и не е давал никакви препоръки, за да бъде назначен. "Нямам влияние върху никакви национални политически назначения, нито бих опитал да търся такова влияние", коментира той.

Информационна система за надзор над хазарта

в. Новинар 

Държавата инвестира 690 млн. лв. за изграждането на единна информационна система, която да следи хазартната дейност у нас. Проектът включва изграждане на регистри и управление. Това съобщи главният секретар на комисията по хазарта Десислава Панова. Тя уточни, че са закупени два сървъра, три скенера и са разработени три електронни административни услуги. Създадена е и сертифицирана информационна система, която ще обслужва издаването на лицензи за организиране на хазартни игри и дейности. 


Животът у нас най-евтин


в. Новинар

Стандартът на живот у нас е най-евтин в целия Европейски съюз. Това съобщи Дойче Веле на база на свой анализ, направен сред всички 27 страни членки. Оказва се, че родните цени са с 51,1 процента по-ниски отколкото средния показател за съюза.
Германските експерти допълниха, че първи в класацията на най-висок стандарт на живот са скандинавските държави. Първенец е Дания, където на хората са им нужни 41,9 на сто повече пари от средното за ЕС, за да живеят нормално. 

Бой за блузи по 5 лева в моловете


в. Новинар

Огромни летни намаления в моловете докараха столичани до истерия. Магазините свалиха цените до 80 на сто, показа проверка на "Новинар". Огромен наплив от клиенти има в бутиците с маркови облекла, където се продават летни блузки за по 5-8 лв. Евтините тениски станаха истински хит. Понякога дори клиентите стигат до свади заради тях, разказаха продавач-консултанти.
В стремежа си да припечелят бързи пари магазините са пуснали специални оферти, като "вземи две и получи трето безплатно” или "купи две на половин цена".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Rumen_
преди 10 години
Вярно ли са дали или ще дадат 690 млн. лв. за 2 сървъра, 3 скенера и 3 електронни услуги? Надявам се да е огромна правописна грешка това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
kapitana32
преди 10 години
С такива ведри новини и констатации, защо въобще протестират хората?!?!....поевтиняване на повечето хранителни продукти.....на банки партньори за финансиране на проекти на малки и средни предприятия при изключително атрактивни условия. ...Стандартът на живот у нас е най-евтин в целия Европейски съюз.... Магазините свалиха цените до 80 на сто.... Какво не ние наред ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още