IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Младенов: Орешарски е безгласна буква в това управление

Единствените теми за разговор между ГЕРБ и БСП са промените в Изборния кодекс и датата на предсрочните избори, твърди бившият външен министър

21:33 | 16.07.13 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Николай Младенов:&nbsp;Хората ясно заявиха, че искат промяна в политическото управление.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Николай Младенов: Хората ясно заявиха, че искат промяна в политическото управление. Снимка: Ройтерс

"Протестите от последния месец показват, че българският народ е пораснал за последните 20 години. Посланието, което отправят протестиращите, е, че мнозинството иска промяна в начина на управление на страната“, коментира бившият външен министър Николай Младенов в ефира на Bulgaria On Air.

„Имаме мнението на ЕС за случващото се в България, което се усети най-силно при назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това щеше да е заплаха за националната ни сигурност, както и за тази на партньорите ни“, каза той.

По думите му кризата в страната ще продължава да се задълбочава, а единственият изход за излизане от нея са нови избори.

„Към мнението на посланиците на Франция и Германия се присъединиха Белгия и Холандия, а това означава, че скоро в ЕС може да има дебат, оценка на политическите действия в България", каза той.

Във връзка с готовността на БСП за дебат с ГЕРБ Младенов коментира, че единствените преговори може да са по две теми - промяната в Изборния кодекс и датата на предсрочните избори. 

„Правителството игнорира случващото се по улиците, но ако смята, че така може да изкара пълен мандат, то това ще бъде пагубно за страната. Хората ясно заявиха, че искат промяна в политическото управление, но правителството заявява само старите си начини на управление“, обясни Младенов.

Той посочи като пример „натиска, който налагат върху БНТ да излъчва целодневно заседанията на Народното събрание, за да се разбере как едните работят, а другите - не“.

„Именно затова се появиха и нови алтернативи на левицата, като Татяна Дончева“, каза Младенов.

Ексминистърът, подобно на президента Росен Плевнелиев, изрази притеснение от назначаването на Боян Чуков за шеф на Съвета по сигурността. „Притеснява ме не само той, но и всички други назначения на хора, свързани с Държавна сигурност, но това не е изненада за мен“, каза бившият министър.

Заради спорните назначения и липсата на политическа реакция от страната на управляващите Младенов оприличи премиера Пламен Орешарски на „безгласна буква в това управление“.

Според него е необходимо всяка партия да определи сама за себе си какви ще са промените в начините на управление на държавата. „Никой да не се заблуждава, че хората ще бъдат по-малко чувствителни към следващите управляващи“, заключи още Младенов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
Ако имаш предвид Хизбула и аз съм против!Даже, когато ГЕРБ в началото нямаше гласове, за да направи само правителство, малко се зарадвах, най-вече заради този техен министър.Очаквах, 4-те партии в НС да направят едно общо правителство, но те се хванаха за гушите.Но както виждаш и новото правителство сега, няма думата за своя преценка на ситуацията!Нещата в целия свят трябва да тръгват от малките държави, а не обратното, големите"велики" сили да определят и съзнанието ни, и битието ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 17
dakl
преди 10 години
Този на едро продаваше за жълти стотинки националните интереси на България и сега има наглостта съвети да дава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Serafima" може да е име идващо от Серафим Саровски, което не е лошо!Ако да си евреин е символ на нещо, то, как Серафима ще тълкува факта, че Станишев е евреин. Майката еврейка ли е, децата са евреи. Аз имам двама приятели женени за еврейки, и двамата се разведоха. Един приятел сърбин се ожени също за еврейка скоро, тя прие християнството и сега чакат бебе, и мисля, че техният брак ще е добър!Въпросът е, кой и защо поддържа кликата, която ни е стиснала за гушите!Другото, само Господ знае, каква кръв носим във вените си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 5
georgi_shum
преди 10 години
Точно пък същество с име серафима, да се опитва да обижда и иронизира някой на "еврейн", е смешно, та чак жалко.... Марш на изследваш *** на СС на Позитано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 19
serafima
преди 10 години
А никито еврейчето (с парадираща значка на ревера) не се включва в азбуката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
Орешарски е 31-та буква от българската азбука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още