IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Младенов: Не можехме да си позволим да останем извън банковия съюз

Финансовите ни задължения, произтичащи от това членство, ще се появят едва когато влезем в еврозоната, обясни външният министър

11:40 | 15.12.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Н. Младенов: Не можехме да си позволим да останем извън банковия съюз

България става част от банковия съюз, макар че още не сме член на еврозоната. Причината за това е желанието ни да не останем в периферията на новите интеграционни процеси на Европа, коментира в студиото на БНР външният министър Николай Младенов.

По негови думи засега страната ни ще участва в преговорите по създаването на основите на новия банков съюз, а пълноправното ни членство в него ще бъде, едва след като влезем в еврозоната.

Младенов коментира, че финансови задължения, произтичащи от това членство, България ще има едва когато стане член на валутния съюз на ЕС.

„Европейската интеграция в момента е много по-различна отпреди 10-15 години, когато започна нашият процес”, обясни още външният министър. 

Той смята, че в момента България „се държи като пълноправен член на ЕС”. „Отстояваме важните позиции, правим коалиции и необходимите компромиси”, допълни той. По неговите думи още малко време ще е необходимо, за да можем да се държим и като член на еврозоната.

Управителят на БНБ Иван Искров днес потвърди позицията си, че не е изгодно за България да бърза с включването към европейския банков съюз. “България ще влезе в банков съюз, когато му дойде времето. Той е направен за страните от еврозоната, не за страните извън нея”, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
К'ъв, банков съюз, к'ви 5 лв. Това е просто начин ECB да контролира евро-банките и от там държавите членки на "клуба на набутаните" - ЕЗ. Ние, като сме извън ЕЗ що ни трябва сами да си слагаме веригата на врата? - още една свобода от малкото ни останали, с която доброволно се разделяме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
unicornblade
преди 11 години
Да. Те са против ЕЦБ да контролира Ситито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Имам въпрос - Великобритания се обяви твърдо против фискалния пакт и няма да участва в него. Това означава ли, че няма да участва и в банковия съюз на Еврозоната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още