IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В КФН няма информация за продажбата на ПОК "Доверие"

Без нашето одобрение сделка няма да има, увери народните представители председателят на комисията Стоян Мавродиев

14:22 | 17.07.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
В КФН няма информация за продажбата на ПОК "Доверие"

В Комисията за финансов надзор (КФН) няма подадена официална информация за продажбата на пенсионното дружество "Доверие", уведоми от парламентарната трибуна председателят на институцията Стоян Мавродиев.

Единственият официален документ на този етап е прессъобщението на Vienna Insurance Group за приключилите разговори. Мавродиев обаче е категоричен, че може да бъдат правени оценки само на базата на прессъобщения и медийни публикации.

По-рано днес от "Коалиция за България" изказаха своите притеснения относно планираната продажба на ПОК "Доверие" и поискаха финансовият министър и председателят на Комисията по финансов надзор да дойдат в Народното събрание и да разсеят техните опасения.

Янаки Стоилов заяви, че съмненията са свързани с прозрачността на компанията купувач -  United Capital PLC, която е регистрирана в офшорна зона.

От парламентарната трибуна Стоян Мавродиев беше категоричен, че за да се стигне до реална сделка трябва да има одобрение от КФН.

"Ние като регулатор очакваме да бъде изпратена цялата изискуема по закон информация. Искам да ви уверя, че ще направим сериозен анализ на получените документи", обясни шефът на комисията начина на процедиране, ако все пак се стигне до реално уведомяване за извършване на сделката.

Мавродиев беше категоричен, че ще се направи внимателен анализ на заявителя, който иска да купи дружеството, както и на произхода на средствата за осъществяване на сделката.

"Ние имаме много добро сътрудничество с ДАНС, което ще продължи и по този въпрос", категоричен бе шефът на КФН.

Той обясни още, че трябва да се идентифицират истинските собственици на дружеството купувач. КФН може да откаже сделката, ако не може да установи кои са те или ако има възможност това лице да застраши финансовата стабилност на дружеството, уточни още той.

Мавродиев беше категоричен, че КФН ще подходи изключително отговорно към проучването на тази сделка. За нас на първо място е защита на българските интереси и осигурените лица, отсече той.

Шефът на КФН беше категоричен, че ведомството му няма никакви проблеми да откаже на който и да било купувач, ако той не отговаря на съответните изисквания.

Сделката за ПОК "Доверие" бе коментирана и от страна на партия ГЕРБ. По време на пресконференция днес зам.-председателят на партията Димитър Главчев заяви, че ГЕРБ апелира за спазване на прозрачността и законността.

"Както знаете, "Доверие" е най-големият пенсионен фонд в България. ГЕРБ е за спазване на прозрачността и закоността. Тези два принципа, които излагаме, са напълно достатъчни, за да покажем какво е мнението ни за ситуацията със сделката. Виждаме как постъпи и ръководството на компанията, която продава "Доверие", заяви категорично Главчев.

По негови думи е изключително важно произходът на капиталите на офшорната компания, която иска да купи фонда, да станае ясен и прозрачен.

"Пенсионната система трябва да отговаря на принципите на прозрачност. Трябва да се изясни от собственика кой е истинският купувач. Вече има събщения, че е осъществена продажба, но никакви документи не са постъпили в Комисията по финансов надзор (КФН)", посочи още зам.-председателят на партията.

Главчев апелира и да бъде дадена възможност на компетентните органи - КФН и специалните служби, да преценят правдивостта на сделката.

На въпрос на Investor.bg за имената на истинските купувачи, които седят зад сделката, Главчев обясни, че не разполага с информация, нито може да направи предположение.

"Единствената информация, с която разполагам, е тази в медиите. Аз не мога да дам предположения, но единствено мога да защитя отново позицията на ГЕРБ. Ние сме за прозрачност и законност", категоричен бе той.

Още политически новини можете да прочете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
kroki
преди 10 години
Мавродиев предлага наляво-надясно всичко, което му е понадзорно, само и само да окраде всичко и да има кинти за прехваленият университет на синът му. Така стана и с фонд Доверие - обикаля и търси купувачи и някой като се върже - айде доброзорно го карат да продава. По-големи конфликти на интереси от неговите схемаджийски номера няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
jelenski
преди 10 години
то много приказки, а всъщност Мавродиев се опитва да избегне поемането на отговорност, че видиш ли парите ан пенсионерите отиват в офшорки. поредното обиране на българският народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
vanio tanov
преди 10 години
Руснаците са купили Доверие. Вчера излезе пълно инфо за купувачите и сделката. Няма нужда вече от спекулации http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2155734
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
sonka.74
преди 10 години
Докато начело на КФН е Ст.Мавродиев все такива ще са отговорите - не знам, не разбрах, нямам информация. Вчера на журналистически въпрос дори успя да защити офшорния бизнес, като каза, че не трябва да го земонизираме и асоциираме с нещо лошо?!? И този човек ще брани пенсиите на българите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Tony
преди 10 години
То и КФН няма! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още