IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко земеделски отрасъла се оказаха без право на евросубсидии

България е износител номер едно на лавандула, но производителите не получават помощи, твърди Веселина Ралчева

19:22 | 20.07.13 г. 4
Няколко земеделски отрасъла се оказаха без право на евросубсидии

Няколко земеделски отрасъла се оказаха извън списъка за получаване на евросубсидии, включително и тютюнопроизводителите. „Пет държави, сред които Гърция и Испания, отстояха правото си да взимат помощи от общността. В Гърция ще продължат да получават по 4 евро за килограм тютюн“, каза в предаването „Брюксел 1“ на телевизия Bulgaria On Air Цветан Филчев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите .

Според него проблемът с България е, че още през 2005 г., когато са се водели преговорите за присъединяване към Европейския съюз (ЕС), не сме успели да договорим директно субсидиране. Това дава основание да не получим и за новия програмен период, твърди той.

По думите на Веселина Ралчева, председател на Националната асоциация на биоземеделците и производител на лавандула, вече не е ясно кой е преговарял и как е отстоявал позициите на страната ни в през последните години.

„Истината е, че всеки производител има право на директни плащания, ако обработва над 10 декара. Обаче, едно е да отглеждаш рози, а съвсем различно да имаш зърнени насаждения. За розовите култури няма нито лев национално подпомагане“, обясни Ралчева.

Според нея в Европа България е износител номер едно на лавандула и сме изместили дори Франция. „Въпреки това нашите производители не получават никакви помощи. Ако се развият тези сектори, биха дали стотици работни места, те са структуроопределяши за цели региони и имат гарантирани международни пазари с висока добавена стойност. Турция, която не е странта-членка, има сериозна национална програма, която гарантира сигурността на розопроизводството и реализирането на продукцията. Ние сме вън дори и от евросубсидиите“, каза още тя.

Вижте целия разговор на Bulgaria On Air

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 10 години
Уважаеми, има възможни и невъзможни неща. Дали е било възможно да се договорят субсидии? Розовото и лавандуловото масло са известни алергени. Тютюна е доста вреден. Може би въпроса е бил поставен като за АЕЦ Козлодуй? А тогава ни казаха или затваряте старите реактори или преговори няма да има. Така, че все пак да правим разлика между възможното и невъзможното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Заради глупостта и престъпната същност на БСП и ДПС догодина България ще остане въобще без еврофондове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
rumen221
преди 10 години
Земеделци,- За нулевите субсидии благодарете на Кунева..., която при преговорите по глава "Земеделие" се е подписала под празен лист...!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Еми няма как да е иначе, като има мозъци пълни само с мисли за далавери...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още